Agence Europe: Η πρωτοβουλία Σαμαρά για την ΕΡΤ συνδέεται με την παραμονή στο ευρώ

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρθηκε ο εκδότης και σχολιαστής της καθημερινής έκδοσης Agence Europe, Ferdinando Riccardi, συνδέοντας την απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Riccardi ένας από τους σημαντικότερους opinion makers της Ε.Ε. αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία Σαμαρά είναι μία από τις αποφασιστικές προσπάθειες που η Ελλάδα πρέπει να κάνει για να εκπληρώσει τους όρους προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».

«Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, απλά για να αναστείλει την δραστηριότητα του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου προκάλεσε μια ολόκληρη σειρά από διαδηλώσεις και την αλληλεγγύη. Παντού στην Ευρώπη αντέδρασαν με αγανάκτηση. Ωστόσο, μάθαμε στη συνέχεια ότι: – ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΡΤ ήταν πάνω από 2.600 – Πολυάριθμες θέσεις δόθηκαν από τους διευθυντές στους πολιτικούς τους φίλους, οι οποίοι καταλάμβαναν έτσι καλά αμειβόμενες θέσεις οι οποίες δεν ήταν πολύ απαιτητικές από άποψη χρόνου – Παρά τα στοιχεία αυτά, εκθέσεις ζητήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες – τα τρία κανάλια της ΕΡΤ είχαν λιγότερο από 15% μερίδιο ακροαματικότητας, με τους τηλεθεατές να προτιμούν προγράμματα σε ιδιωτικά δίκτυα. Με λίγα λόγια, η ΕΡΤ ήταν ένα σύμβολο διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων» αναφέρει.

«Ο κ. Σαμαράς δεν είπε ποτέ ότι είχε την πρόθεση να κλείσει την ΕΡΤ, αλλά ότι θέλει να την αναδιοργανώσει σε μια λιγότερο μεγαλοπρεπή και καλύτερα ελεγχόμενη βάση. Πρώην εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για εργασία στη νέα ΕΡΤ» επισημαίνει, προσθέτοντας ακόμα: «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα και ότι η ελληνική τηλεόραση θα πρέπει να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν οι διαμαρτυρίες οδηγήσουν τον κ. Σαμαρά να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω – τουλάχιστον εν μέρει – η Ελλάδα θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκπληρώσει τους όρους παραμονή της στην ευρωζώνη».