Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Ιουνίου 2013

Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, οι μεταθέσεις στην Αστυνομία και οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, ο χειρισμός του θέματος των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και το κυβερνητικό σχέδιο για επιστροφή της Αμμοχώστου, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της ψευδοπανώλης, με χιλιάδες θανατώσεις πουλερικών, το δεύτερο μετάλλιο της Κύπρου στους Μεσογειακούς Αγώνες, η μη καταβολή του ειδικού τέλους από τις επιχειρήσεις και οι εορτασμοί για τον Κατακλυσμό.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Άδικη και πικρή», αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel”, όπου εμφανίζεται επικριτικός για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ εξηγεί γιατί ζητά ελαφρύνσεις στους όρους για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Σε άλλο θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, απαντώντας στο ΑΚΕΛ για τις μεταθέσεις στην Αστυνομία, μιλά για την ανάγκη εναλλαξιμότητας και για κάλυψη αδυναμιών στην πάταξη του εγκλήματος. Επίσης, γράφει ότι οι θανατώσεις για περιορισμό της εξάπλωσης της ψευδοπανώλης έφθασαν χθες τις 120 χιλιάδες.

“Η Σημερινή”, γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Τηλεδιάσκεψη Γεωργιάδη με την Τρόικα» ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει τα επόμενα 24ωρα με τους δανειστές το θέμα της λήξης κρατικών ομολόγων ύψους 2,8 δις, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ακόμη αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου ότι είναι υπό μελέτη το αίτημα των Ρώσων για παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία. Επίσης αναφέρεται στις εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό σε όλη την Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Άνω-κάτω στην Αστυνομία» γράφει στο κύριο θέμα του ότι με οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου άλλαξαν επικεφαλής σε νευραλγικές υπηρεσίες στην Αστυνομία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του αστυνομικού σώματος. Προσθέτει ότι μετατίθενται οι υπεύθυνοι ΤΑΕ, ΟΠΕ, Κλιμακίων Συλλογής Πληροφοριών, ΥΑΜ και ΥΚΑΝ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση προωθεί την αποπαγοποίηση δύο θέσεων κλίμακας Α14 στο Τμήμα Κτηματολογίου, την ώρα που εκκρεμεί η αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων σε Τμήματα του δημοσίου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επίσης, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Αμμόχωστο.

Η «Χαραυγή» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για «ΔΗΣΥκρατία στην Αστυνομία», γράφοντας στο κύριο θέμα της ότι ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε χθες δεκάδες μεταθέσεις αστυνομικών που πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά το Σάββατο, εν μέσω τριημέρου, με εντελώς αναξιοκρατικά, κομματικά κριτήρια, που ετοιμάστηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, γράφει ότι «κουρεύουν» και τους πρόσφυγες και ότι  είναι τεράστιες οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Εξάλλου, αναφέρει ότι ο Νεοκλής Συλικιώτης διαψεύδει τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη για δήθεν καθυστέρηση της προηγούμενης Κυβέρνησης στο θέμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Προσπάθεια για τα Βαρώσια», ότι το θέμα της Αμμοχώστου επανήλθε στη διαπραγματευτική ατζέντα, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προωθήσει τις επόμενες εβδομάδες το κυβερνητικό σχέδιο για επιστροφή της περίκλειστης πόλης. Επίσης γράφει ότι το κράτος έχει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι εταιρείες αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Ακόμη, αναφέρει ότι η Άννα Ιωάννου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην κωπηλασία στους Μεσογειακούς της Μερσίνας.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ)