Σταθερά προηγείται ο Έντι Ράμα στην Αλβανία

Με καταμετρημένο μικρό ακόμη τμήμα των ψήφων στις αλβανικές εκλογές για το νέο Κοινοβούλιο, ο σχηματισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Έντι Ράμα εμφανίζεται να προηγείται με σημαντική διαφορά έναντι του συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία.

Οι δυνάμεις υπό τον Ράμα εμφανίζονται στο 58% ενώ ο συνασπισμός της κυβέρνησης βρίσκεται κοντά στο 42%, αν και μένει ακόμη μεγάλο μέρος των εκλογικών τμημάτων να προσμετρηθούν.

Συγκεκριμένα,με καταμετρημένο περίπου το 18% των ψήφων, η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», που αποτελείται από 37 κόμματα και ηγείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα εξασφαλίζει 84 από τις 140 έδρες της Βουλή.

Από την άλλη, η «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» των 25 κομμάτων υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα εξασφαλίζει 56 έδρες.

«Χθες [Κυριακή], σας είπα ότι νίκησε η “Αναγέννηση” απέναντι στην καταστροφή, σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν» δήλωσε τη Δευτέρα ο Έντι Ράμα.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει ακόμα χρόνος για να γιορτάσουμε. Τώρα είναι ώρα να εκπληρώσουμε δύο βασικές πτυχές του συμβολαίου μας με την Αλβανία. Πρώτον να μετρήσουμε και να σεβαστούμε κάθε ψήφο και δεύτερον να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εκλογική διαδικασία».

Δύο exit poll που είχαν δημοσιοποιηθεί αφότου έκλεισαν οι κάλπες έδιναν αντικρουόμενα αποτελέσματα, και σε κάθε περίπτωση ανάλογες μετρήσεις δεν έχουν αποδειχθεί ακριβείς στο παρελθόν.

Στις εκλογές αυτές φαίνεται ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον πέντε ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκλογή τους, μάλιστα και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εξασφαλίζεται κυρίως με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα.

Την διαδικασία παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος ανησυχιών για νοθεία. Τις εκλογές αμαύρωσε ήδη το αιματηρό περιστατικό στο Λατς, στα βόρεια της Αλβανίας, με το θανάσιμο πυροβολισμό ενός εκλογικού αντιπροσώπου του κόμματος της αντιπολίτευσης και των τραυματισμό ενός υποψηφίου με τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ-ODIHR για τις εκλογές στην Αλβανία που δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα στα Τίρανα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά την χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν προβλήματα τεχνικού περιεχομένου που αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία.

Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στο επεισόδιο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στην πόλη Λατς καθώς και σε άλλα επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα.

Η έκθεση αποδίδει τις ευθύνες για τα επεισόδια στη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων.

Επίσης, αναφερόμενη στο γεγονός ότι μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης της έκθεσης μετρήθηκε μόνο το 25% των ψήφων, επισημαίνει ότι παρατηρείται καθυστέρηση τονίζοντας πως η καταμέτρηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ