Νέο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε μέσα στην πρωτεύουσα της Καμπότζης

Παρά το εντυπωσιακό, πυρόξανθο λοφίο του, είχε μείνει απαρατήρητο ως σήμερα στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Καμπότζης. Ο ορθοτόμος Orthotomus chaktomuk, ένα πτηνό άγνωστο ως σήμερα στην επιστήμη, τράβηξε τελικά την προσοχή των ορνιθολόγων στη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας για τη γρίπη των πτηνών.«Στις μέρες μας, η ανακάλυψη ενός νέου είδος πτηνού μέσα στα όρια μιας μεγάλης πόλης είναι εκπληκτική» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάιμον Μαχούντ, ερευνητής της Wildlife Conservation Society.Το μικρό πτηνό, γκρι με σκούρο θώρακα και κόκκινο λοφίο, ζει σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση μέσα στην Πνομ Πενχ, μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, αλλά και στη γύρω κοιλάδα.Πήρε το όνομα O.chaktomuk από την ονομασία του σημείου όπου διασταυρώνονται τρεις ποταμοί.

Το πτηνό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2009 από ερευνητές περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Wildlife Conservation Society και η BirdLife International. H περιγραφή του ως νέου είδος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ορνιθολογίας ForkTail.

Λόγω του μικρού μεγέθους του ενδιαιτήματος όπου ζει το πτηνό, η ερευνητική ομάδα προτείνει την κατάταξή του στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: (Πηγή: James Eaton / BirdLife International)