Οι ξένες τράπεζες φεύγουν από την Ελβετία

Πλήγμα για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας η μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου

Bloomberg
Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις, που συνεπάγεται για την τραπεζική βιομηχανία η άρση του τραπεζικού απορρήτου, για την ακρίβεια η επιβολή περιορισμών στο τραπεζικό απόρρητο, βρίσκεται η Ελβετία καθώς ξένες τράπεζες περιορίζουν την παρουσία τους στην αγορά της ή ακόμη και την εγκαταλείπουν πλήρως. Ανάμεσά τους κολοσσοί όπως ο μεγαλύτερος όμιλος στεγαστικών τραπεζών της Βρετανίας, η Lloyds Banking, ο γερμανικός κολοσσός της Commerzbank AG που την έχει εγκαταλείψει από το 2009, οπότε άρχισαν οι πιέσεις, και ο ολλανδικός όμιλος ING Groep NV.
Η Ενωση Ξένων Τραπεζών στην Ελβετία ανέφερε χθες πως ο αριθμός των ξένων τραπεζών στην Ελβετία περιορίστηκε τον Μάιο στους 129 από 145 που ήταν εδώ και λιγότερο από ενάμιση χρόνο, στις αρχές του 2012, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Η μεγαλύτερη ξένη τράπεζα στην Ελβετία, η βρετανική πολυεθνική HSBC Holdings, ενδέχεται να πουλήσει ελβετικές μονάδες της αν και δεν προτίθεται να εγκαταλείψει πλήρως τη χώρα.
Παράλληλα, η ιταλική ασφαλιστική Assicurazioni Generali SpA προσπαθεί να εκποιήσει τον τραπεζικό όμιλό της BSI, που είναι εγκατεστημένος εδώ και 140 χρόνια στο Λουγκάνο.
Η χώρα έμβλημα των τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο για ξένα κεφάλαια, με τις τράπεζές της να διαχειρίζονται συνολικά 2,2 τρισ. δολάρια, αλλά βλέπει να μειώνεται το μερίδιο αγοράς της μεταξύ των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κέντρων στο 26% από το 27% στο οποίο ανερχόταν μόλις πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική έκθεση της Boston Consulting Global Wealth, εκτιμάται πως το μερίδιό της ενδέχεται να περιοριστεί περαιτέρω στο 25% μέχρι το 2017, όταν ένα από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα που την ανταγωνίζεται, η Σιγκαπούρη, θεωρείται ότι θα αυξήσει το δικό της μερίδιο στο 12% από το υφιστάμενο 10%.
Ολα αυτά οφείλονται στη μείωση που καταγράφουν τα κέρδη των τραπεζών στην Ελβετία εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται σταδιακά στο τραπεζικό απόρρητο αλλά και στο αυξανόμενο κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση των τραπεζών με τους νέους διεθνείς κανόνες.
Σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία της Ενωσης Ξένων Τραπεζών στην Ελβετία, τα προ φόρων περιθώρια κέρδους για τις ξένες τράπεζες στη χώρα υποχώρησαν το 2012 στις 20 μονάδες βάσης από τις 38 μ.β. στις οποίες βρίσκονταν το 2007. Σχετική μελέτη της εταιρείας McKinsey τονίζει μάλιστα πως αυτή η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, ιδιαίτερα οξυμένη για τις ξένες τράπεζες, έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιάζεται, στα 10 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ, το απαιτούμενο όριο ενεργητικού στην εκάστοτε χώρα, ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικά κέρδη.
Και μόνον 20 από τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, στις οποίες συγκαταλέγονται οι HSBC και Societe Generale SA, εγγίζουν ή υπερβαίνουν αυτό το ύψος ενεργητικού. Σημειωτέον ότι η μονάδα private banking την οποία εκποίησε τον Μάιο η Lloyds είχε ενεργητικό περίπου 10 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, μια σειρά ελβετικών τραπεζών και μονάδων ξένων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών από το 2009, οπότε η ελβετική UBS παραδέχθηκε πως είχε διευκολύνει Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν και παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 4.700 Αμερικανών.
 
Εκτοτε η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν να εντοπίσουν πολίτες τους που φοροδιαφεύγουν μέσω κλεμμένων στοιχείων για τους λογαριασμούς πολιτών τους σε ελβετικές τράπεζες που τους παραδίδουν πρώην υπάλληλοι των τραπεζών. Η Γερμανία έχει, άλλωστε, επιχειρήσει -έως τώρα ανεπιτυχώς- να συνάψει σχετική συμφωνία με την Ελβετία.

Αναρτήθηκε από στις