Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Ιουλίου 2013

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου γύρω από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της Τράπεζας σε συνδυασμό με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας ότι όλα τα δάνεια θα θεωρούνται επισφαλή όταν δεν εξυπηρετούνται, ανεξαρτήτως των εξασφαλίσεων, η εισήγηση του ΔΝΤ για κλείσιμο του ΚΟΑΓ, η απεγνωσμένη μάχη για διάσωση της μικρής Ζωής, ενός βρέφους ηλικίας 7 ημερών που γεννήθηκε με ελαττωματική καρδιά και η εκτόξευση της ανεργίας στο 16,2% είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Με τη λύση στον Ντράγκι”, γράφει ότι με συμφωνημένο σχέδιο αποχώρησης προσωπικού, επιθυμούν να μεταβούν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης. Αλλού γράφει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα κέρδη της ΑΗΚ για το 2013 αναμένεται να μειωθούν κατακόρυφα από τα €100 εκατ. στα €28 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρωζώνη παρουσιάζει η ανεργία στην Κύπρο, φτάνοντας στο 16,3% το Μάιο.

“¨Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Δεν τα βρήκαν Τράπεζα Κύπρου και ΕΤΥΚ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι αδιέξοδο προέκυψε κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου και της ΕΤΥΚ για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης 1.000 με 1.500 υπαλλήλων της Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παύσει τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία μετά την απόφασή της να μην διερευνήσει ζητήματα για τα οποία θα κινηθούν δικαστικές διαδικασίες. Αλλού αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων, γράφοντας ότι πρώτη κατετάγη η Δέσποινα Κυριάκου Παπαϊώννου από τη Λεμεσό που πέτυχε το “απόλυτο εικοσάρι”.

“Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Οδηγίες-σοκ για τα δάνεια” και γράφει ότι τα πάνω κάτω φέρνει στα δάνεια οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία όλα πλέον τα δάνεια, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, εάν δεν εξυπηρετούνται θα θεωρούνται επισφαλή. Αλλού γράφει πως η λιθουανική Προεδρία, που ανέλαβε χθες τα ηνία της ΕΕ, προσδοκά να ανοίξει δύο τουλάχιστον κεφάλαια με την Τουρκία και να δημιουργήσει τις συνθήκες για άνοιγμα τρίτου κεφαλαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “μαύρη τρύπα” βάθους 12,4 εκατ. καταγράφεται στα δημόσια ταμεία εξαιτίας υπερπληρωμών παροχών κυρίως στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Σκληρή νότα ΔΝΤ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι την κατάργηση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρόλο που ο Οργανισμός είναι αυτοσυντήρητος και έχει βοηθήσει εδώ και δεκαετίες χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν στέγη. Αλλού γράφει ότι σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης στο Συνεργατισμό, χωρίς συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, υπέβαλε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Σε άλλη είδηση, η “Χ” γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Απεγνωσμένη μάχη για διάσωση της μικρής Ζωής”, γράφει ότι οι γονείς της Ζωής, ενός βρέφους επτά μόλις ημερών, που γεννήθηκε με σοβαρό ελάττωμα καρδίας, έχουν διορία λιγότερο από δύο εβδομάδες για να εξεύρουν €15.000 για τη διεξαγωγή εγχείρισης που θα της σώσει τη ζωή. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση από την ΕΤΥΚ ότι οι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου δεν πρόκειται να επωμιστούν το κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων στους υπαλλήλους που θα επιλέξουν την έξοδο από την Τράπεζα. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εμπλακεί σε παρακολουθήσεις και σε γραφεία της ΕΕ.

Η επίσης αγγλόφωνη “The Cyprus Daily” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ρεκόρ ανέργων” για την εκτόξευση της ανεργίας το Μάιο στο 16,3% από 11,4% τον προηγούμενο χρόνο, στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι “η Κύπρος πραγματικά υποφέρει από τα οικονομικά της διάσωσης και των μέτρων λιτότητας”. Αλλού αναφέρεται στην επιτυχημένη ανταλλαγή κρατικών ομολόγων ύψους 1 δις. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις συναντήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €8,1 δις.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΡ)