Εμπλοκή στις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας για Δημόσιο, φόρο ακινήτων

Το θρίλερ για την δόση των 8,1 δισ. καλά κρατεί, εν μέσω ευρωπαϊκών τελεσιγράφων και συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα στον  Γιάννη Στουρνάρα και υπουργούς της κυβέρνησης, με τα ζητήματα της κινητικότητας στο Δημόσιο και του φόρου ακινήτων να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, με τη τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας συσκέπτεται από τις 19:00 με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών με το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο να είναι το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, «δεν κλείνει η συμφωνία αν δεν κλείσει το θέμα του Δημοσίου».

Ο κ. Στουρνάρας είχε νωρίτερα, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συγκεκριμένα, στο γραφείο του κ. Στουρνάρα μετέβησαν ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να δεχθούν αύξηση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του προγράμματος, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών «δέχονται τις απολύσεις της ΕΡΤ». Παράλληλα, επισήμαναν ότι οι προτεινόμενες προς την τρόικα αλλαγές, δεν αποτελούν πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο. Ενώ, εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί αύριο, στη νέα συνάντηση με την τρόικα, η «χρυσή τομή» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αίσθηση ότι δεν πάνε τα πράγματα καλά».

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν τίθεται θέμα «lock out» (ανταπεργίας), λέγοντας χαρακτηριστικά «το ξεκόψαμε από την αρχή». Ενώ, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, το ζήτημα της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ (όπως επιμόνως ζητεί η τρόικα) είναι «δημοσιονομικό και «το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας».

Στα «καυτά» ζητήματα συμπεριλαμβάνεται και το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί η τρόικα επισκέφθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο η συνάντηση κράτησε μόλις μιάμιση ώρα και αποφασίστηκε να επαναληφθεί αύριο στις 10 το πρωί.

Αύριο, επίσης, η τρόικα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών ενώ στις 13:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ευρω-τελεσίγραφα και κίνδυνος τρίμηνου «παγώματος» χρηματοδότησης

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πιέζει ασφυκτικά, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με τις Βρυξέλλες να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις.

Μετά το πρώτο τελεσίγραφο αξιωματούχου της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας εντός των επομένων τριών ημερών, σήμερα εστάλη άλλο ένα το οποίο απειλεί για πάγωμα της δόσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως εάν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν ολοκληρωθεί με συμφωνία, η επόμενη δόση προς τη χώρα μας δεν θα είναι διαθέσιμη για τους επόμενους τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα από ελληνικής πλευράς, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση βλέπει συμφωνία με την τρόικα, μέχρι τη Δευτέρα, σε όλα τα θέματα πλην της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Σχετικά με το σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Read more: http://newpost.gr