Αλλά αυτό, ποιός το θέλει;

Καλό φαγητό σε καλό παλιό εστιατόριο με καλούς φίλους. Ε, δε σημαίνει τα πάντα; Και η κουβέντα γύρω απ΄όλα! Απ όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, τη χώρα του στυπόχαρτου και της ναφθαλίνης!

Και τι δεν είπαμε.  Άλλα ευχάριστα, άλλα δυσάρεστα, άλλα αδιάφορα! Α, ναι. μαζί με το στυπόχαρτο και τη ναφθαλίνη η Ελλάδα είναι και η χώρα της αδιαφορίας. Το έχουμε πει αυτό.

Αν, μάλιστα, κοντά σ΄αυτά προσθέσουμε και το αμίμητο του μακαρίτη Τσαρούχη, πώς στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, τότε έχουμε μία κάπως πιο ολοκληρωμένη αντίληψη περί της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας!

Δεν είσαι, όμως, μόνον αυτά στην Ελλάδα. Ο ποιητής, όταν αναρωτιώτανε “τι είναι η πατρίδα μου”, βρήκε την απάντηση στους …κάμπους στα βουνά και στα λαγκάδια!

Στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, εκτός από του ότι είσαι ό,τι δηλώσεις, πληρώνεις και ό,τι δηλώσεις στην εφορία! Συχνά, τίποτα!

Κοντά πεντακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις (!) δεν έκαναν δήλωση ΦΠΑ! “Θύμωσε” η εφορία και έστειλε “ραβασάκια”. Περίπου 14.000 επιχειρήσεις “συγκινήθηκαν ” και έτρεξαν να πληρώσουν τα χρεωστούμενα μαζί με το πρόστιμο. Οι υπόλοιπες 486.000 επιχειρήσεις έκαναν το “κορόϊδο”!…

Και δεν είναι ότι δεν αποδίδουν το ΦΠΑ στην Εφορία, είναι ότι το ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ από τον πελάτη! Και μιλάμε για 23%! Αν προσθέσεις και το νόμιμο κέρδος πότε πάνω από το 50% πάει κατευθείαν στην τσέπη τους ενώ εσύ ο καταναλωτής, πληρώνεις επιπλέον το ένα τέταρτο περίπου της αξίας αυτού που τρως ή αγοράζεις το οποίο επίσης αναπαύεται σε κάποια τσέπη εμπόρου! Δηλαδή αν κάτι κοστίζει 100 ευρώ, εσύ πληρώνεις 123 Ευρώ από τα οποία τα 23 -που μπορούσες με αυτά να αγοράσεις κάτι άλλο αναγκαίο, για τα παιδιά σου- πάνε σε κάποια ξένη τσέπη!!!

Το ακόμη ωραιότερο είναι πως όλοι ξεσηκώνονται εναντίον αυτών που ασκούν (όταν τους ασκούν) τους ελέγχους και όχι με αυτούς που μας κλέβουν τα χρήματα! Είπαμε, όμως, η Ελλάδα έτσι είναι… Δεν σου δίνουν απόδειξη, δεν μιλάς. Δεν επικυρώνει ο συνεπιβάτης το εισιτήριό του, και δεν μιλάς. Δεν πληρώνει ο άλλος για να πάρει τα τέλη κυκλοφορίας, και δεν μιλάς. Δεν μιλάς για τίποτα! Ούτε γι αυτούς που καταλαμβάνουν με τα τραπεζάκια παράνομα τα πεζοδρόμια και στέλνουν τις γυναίκες με τα καροτσάκια των μωρών στην άσφαλτο! Σηκώνεις αδιάφορα τον ώμο και λες “τι με νοιάζει” … Χώρα της αδιαφορίας…

Γι αυτό δεν έχουμε “επαναστατήσει”. Γιατί ο κάθε ένας βολεύεται όπως μπορεί και λέει: Τι με νοιάζει για τον άλλον;

Και γιατί ακόμα και σήμερα κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα!  Όχι σε όλους, αλλά πολύ.

Έτσι εξακολουθούν οι δρόμοι να μποτιλιάρτονται με βενζινοβόρα αυτοκίνητα. Έτσι κατακλύζουμε την ύπαιθρο σε πρώτη ευκαιρία. Έτσι ακόμη αγοράζουμε “φιρμάτα” ρούχα.  Μαύρο χρήμα… ¨Οσο υπάρχεις θα υπάρχω, σκλάβα τη ζωή σου θα ‘χω…”, που λέει και το τραγούδι!

Α, ναι, μετακινούν τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ!  Παλιαότερα μετακόμισαν τους Χωροφύλακες στην Αστυνομία Πόλεων! Σωθήκαμε τότε, θα σωθούμε και τώρα!

Όχι, ακόμη δεν έχουμε συνδέσει τα καταστήματα ηλεκτρονικά με τις εφορίες! Όταν θα το κάνουμε, θα λύσουμε το πρόβλημα.

Αλλά αυτό, ποιός το θέλει;