Δεδομένη θεωρείται η διάσπαση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ωε δεδομένη -αν και απευκταία- θεωρείται, από ορισμένους κύκλους, η διάσπαση της Ιστορικής Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά εις τα εξ ων συνετέθη. Δηλαδή, σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά!

Τα δημοσιεύματα της Panhellenic Post, γύρω από το θέμα της πραγματοποίησης δύο χωριστών Συνεδρίων της Ομοσπονδίας, προξένησαν εντύπωση στην ομογένεια . Η ΡΗΡ, σε ανταπόκριση της σχετικής πρόσκλησης που είχε απευθύνει, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γεν. Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων, Θανάση Σωτηρόπουλο, ο οποίος, μάλιστα, προώθησε στην εφημερίδα μας και επί του θέματος επιστολή του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Βασιλείου Μπεμπόνη προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας και με την οποία έθετε το θέμα της αλλαγής τόπου πραγματοποίησης του 35ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.
Η επιστολή, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2013, γνωστοποιεί στα μέλη τη “ρητή δήλωσης αδυναμίας” της πλειοψηφίας “των ενεργών και τακτοποιημένων οικονομικά Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας” να μεταβούν στην Ελλάδα, για το συνέδριο, το οποίο και “αναβάλλεται λόγω ελλείψεως απαρτίας και αποφασίσθηκε να διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013 στις Η.Π.Α.”.
Υπενθυμίζεται ότι αντίθετη είναι η άποψη του Α΄Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Θεόδωρου Τζαλαλή ο οποίος, επικαλούμενος την απόφαση 11 Μεσσηνιακών οργανώσεων, επιμένει ότι το 35ο Συνέδριο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά πρέπει να γινει στην Καλαμάτα, 27-28 Ιουλίου 2013, όπως είχε προσδιοριστεί από το προηγούμενο (34ο) Συνέδριο του Μόντρεαλ 2011. Επικαλείται, μάλιστα, και τον πρόσθετο λόγο:  “για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση συμπατριώτες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας”.

Η επιστολή Μπεμπόνη

Ωστόσο, στην επιστολή την οποία προώθησε στην ΡΗΡ ο κ. Σωτηρόπουλος (και την οποία αναδημοσιεύουμε) υποστηρίζονται τα ακόλουθα:
“Σικάγο, Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013
Προς:
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Προς:
Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-μελών της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, τα μέλη των Μεσσηνιακών Συλλόγων και προς όλους τους συμπατριώτες μας Μεσσήνιους Η.Π.Α και Καναδά.
Θέμα:  35ο Συνέδριο
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά επρόκειτο -βάση σχετικής αποφάσεώς μας στο πλαίσιο του 34ου Συνεδρίου μας- να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα.
Ωστόσο, λόγω της ρητής δήλωσης αδυναμίας της πλειοψηφίας των ενεργών και τακτοποιημένων οικονομικά Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας να μεταβούν στην Ελλάδα, το συνέδριο αναβάλλεται λόγω ελλείψεως απαρτίας και αποφασίσθηκε να διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013 στις Η.Π.Α.
Η απόφαση των εν λόγω Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας μας είναι οριστική και αμετάκλητη. Η επιστολή που  πρόσφατα σας εστάλη από τον Γραμματέα μας κ. Β. Γιαννέτο και υπογράφεται από τον κ. Θ. Τζαλαλή με θέμα «35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά» δεν αντανακλά τη βούληση της πλειοψηφίας των Συλλόγων-μελών μας, δεν ετέθη υπόψιν μου και δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση που ελήφθη κατά την τελευταία μας τηλεφωνική συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, κατά την τηλεφωνική μας συνεδρίαση στις 24 Μαίου 2013, στην συμμετείχαν 23 αξιωματούχοι, επροτάθη από κ. Δ. Γιαννόπουλο (Πρόεδρο Σωματείου «Ναυαρίνο») να διεξαχθεί το συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
Η πρόταση δευτερώθηκε από τον κ. Δ. Χρονόπουλο (Πρόεδρο Νέου Κύματος). Ο κ. Τάσος Δημόπουλος συμφώνησε με την πρόταση να γίνει το συνέδριο στις Η.Π.Α. αλλά ζήτησε να αποκλεισθεί το Σικάγο ως τόπος διεξαγωγής του. Στη συνέχεια μου ζητήθηκε να διερευνήσω το ενδεχόμενο να γίνει το συνέδριό μας στη Νέα Υόρκη. Περιμένω την ανταπόκριση του προέδρου του Σωματείου «Αριστομένης». Ως δεύτερη εναλλακτική επροτάθη το Detroit.
Αρκετοί εκπρόσωποι Συλλόγων τηλεφωνικώς δήλωσαν αδυναμία να ταξιδέψουν τα μέλη τους στην Ελλάδα για το συνέδριο, αλλά αναμένουν να επικυρώσουν τις σχετικές αποφάσεις τους σε συναντήσεις τους με τα μέλη τους. Σχετικές επιστολές έχουν αποστείλει οι ακόλουθοι Σύλλογοι:
 Messinian Association of Michigan, Detroit, MI
 Navarino Society, Park Ridge, IL
 Navarino Messenian Society of California, Sacramento, CA
 Neo Kyma Messinias, Chicago, IL
 Ypapanti Society, Des Plaines, IL
Απευθύνω έκκληση και στους υπόλοιπους Συλλόγους μας να καταθέσουν γραπτώς τις σκέψεις τους.
Ως πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, με ενεργή συμμετοχή και δράση 35 χρόνων, οφείλω να σεβαστώ τη βούληση της πλειοψηφίας των μελών της Παμμεσσηνιακής για τη διεξαγωγή του επικείμενου συνεδρίου στις Η.Π.Α. καθώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Αμερική έχει επηρεάσει όλους μας και κυρίως τους νέους και νέες μας που θέλουμε κοντά μας και είναι η προτεραιότητα μας.
Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Μεσσηνιακούς Συλλόγους Αμερικής και Καναδά και σε όλα τα μέλη μας να παραμείνουμε στρατευμένοι στους στόχους μας και να παραμερίσουμε προσωπικές επιδιώξεις και ενδιαφέροντα. Στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο Ελληνισμός οφείλουμε να εργασθούμε ενωμένοι για την επιτυχία του επικείμενου συνεδρίου μας που θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της ιστορικής μας Ομοσπονδίας.
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας θα λάβατε σύντομα.  Προσβλέποντας σε αγαστή συνεργασία και συνέργεια σε κοινούς στόχους,
Με εκτίμηση,
Βασίλης Μπεμπόνης
Πρόεδρος”.

Το Καταστατικό

Όπως παρατηρούσαν ομογενειακοί κύκλοι, από την ανωτέρω επιστολή του κ. Μπεμπόνη, εξάγεται ένα πρώτο συμπέρασμα ότι δεν τηρήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες. Σύγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η απόφαση του Προέδρου πως “λόγω της ρητής δήλωσης αδυναμίας της πλειοψηφίας των ενεργών και τακτοποιημένων οικονομικά Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας να μεταβούν στην Ελλάδα, το συνέδριο αναβάλλεται λόγω ελλείψεως απαρτίας και αποφασίσθηκε να διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013 στις Η.Π.Α.” δεν αποτελεί καταστατικά ορθή πράξη. Εκείονο που θα έπρεπε να γίνει, επισημαίνουν, ήταν η σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αυτή ήταν καταστατικά η μόνη δυνάμενη να αποφασίσει για την αναβολή του Συνεδρίου και την αλλαγή του χρόνου και του τόπου πραγματοποίησής του. Πρόσθεταν μάλιστα, πως ακόμη και εάν δεν σημειώνονταν απαρτία, η γενική συνέλέυση μπορούσε να συνέλθει την επόμενη ημέρα νομότυπα εν απαρτία, με όσους παρίσταντο.

Επί της ουσίας, και με την μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα διπλό Συνέδριο: Ένα στην Καλαμάτα στις 27-28 Ιουλίου 2013, και ένα στις ΗΠΑ, πιθανότατα στο Σικάγο, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013.

Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι 11 οργανώσεις που το υποστηρίζουν (…) θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος, πιθανότατα ο νυν Αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Τζαλαλής. Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, επίσης θα εκλεγεί Πρόεδρος, πιθανότατα ο νυν,  Βασίλης Μπεμπόνης. Πρέπει, επομένως, να προεξοφλείται ότι -αν έτσι τελικώς εξελιχθούν τα πράγματα- θα έχουμε τη διάσπαση της Ομοσπονδίας, σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής, με (πιθανό) Πρόεδρο τον κ. Μπεμπόνη και σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά, με (πιθανό) Πρόεδρο τον κ. Τζαλαλή!

Στην εκδοχή αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, έχει νομική υπόσταση και αναγνώριση ΜΟΝΟΝ στην Αμερική (Ιλινόϊ), όχι και στον Καναδά όπου τα τοπικά Τμήματα δεν είναι αναγνωρισμένα.

Απορίας άξιο είναι αν, στη συνέχεια, θα έχουμε και δύο Παγκόσμιες Συνομοσπονδίες Αποδήμων Μεσσηνίων και πάει λέγοντας…

Πάντως, ομογενειακοί κύκλοι εκτιμούν ότι “η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη” και πως η διάσπαση πρέπει να θεωρείται “δυστυχώς, βεβαία”.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε η ΡΗΡ το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ορισμένες από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Καλαμάτα είναι “οργανώσεις-σφραγίδα”, το Συνέδριο που έχει προαναγγελθεί από τον κ. Τζαλαλή θα είναι μονοήμερο και όχι τριήμερο, όπως είναι όλα τα Συνέδρια της Παμμεσσηνιακής και μάλλον δεν θα υπάρχουν φέτος ομογενείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας.

Ιστορία

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά είναι μια αφιλοκερδής οργάνωση πού δημιουργήθηκε το 1945 και, μεταξύ άλλων, έχει συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, κουλτούρας και πολιτισμού στην Αμερική και στον Καναδά, όπως επίσης και στην σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αποδήμων Μεσσηνίων και της γενέτειράς τους. Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία έχει ως μέλη 20 μεσσηνιακούς εθνοτοπικούς συλλόγους που αναπτύσσουν δραστηριότητες κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής και του Καναδά.

Επιγραμματικά, μερικές από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, συμμετοχή στις εθνικές εορτές και παρελάσεις, ερανικές προσπάθειες στήριξης Μεσσηνίων , δωρεές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, οικονομική υποστήριξη της νεολαίας μας και των χορευτικών συγκροτημάτων οργανισμών-μελών της Ομοσπονδίας, προσφορά χρηματικών ποσών για την αναστύλωση της Καλαμάτας μετά το σεισμό του 1986,  συμβολή στην κατασκευή του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, του Κέντρου Υγείας της Πύλου και στην ανέγερση του αγάλματος του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι.

Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και τον Δήμο Καλαμάτας, και με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, οργάνωση θερινού ελληνικού σχολείου, το οποίο βοηθάει τους μαθητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία, να βιώσουν την ελληνική κουλτούρα στο φυσικό της περιβάλλον και να αισθανθούν υπερήφανα για την ελληνική τους καταγωγή. Τα παιδιά που μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει προέρχονται από την Αμερική, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Αυστραλία.

 

*Η Φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από www.gargalianoi.com