Πώς να επιλέξετε Πανεπιστήμιο

Η επιλογή σπουδών είναι ένα σημαντικό θέμα, που πρέπει να σας απασχολεί, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φοιτήσετε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Πριν στείλετε τα μηχανογραφικά και τις αιτήσεις σας, δώστε βάση στις παρακάτω συμβουλές:

  1. Λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων

Σε αυτές θα πρέπει να καταφύγετε, αν θέλετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό. Περιλαμβάνουν τα καλύτερα πανεπιστήμια σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Εσείς απλά επιλέγετε τον τομέα, που σας ενδιαφέρει, και στη συνέχεια βλέπετε πληροφορίες για τα κορυφαία πανεπιστήμια. Μην επηρεαστείτε, όμως, από το πόσο υψηλά βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιο· εστιάστε σε αυτό που πραγματικά θέλετε.

  1. Βαθμολογίες πανεπιστημίων

Παρόμοιες λίστες με τις παραπάνω είναι οι λίστες, που παρουσιάζουν τη βαθμολογία του εκάστοτε πανεπιστημίου. Η βαθμολογία αναφέρεται στα γενικότερα χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου, αλλά και σε πιο εξειδικευμένους τομείς του. Αυτό βοηθά στη σύγκριση των ινστιτούτων, έτσι ώστε να επιλέξετε το καλύτερο δυνατό. Δείτε τους πιο δημοφιλείς και αξιόπιστους φορείς, που διενεργούν κάθε χρόνο αξιολογήσεις, εδώ.

  1. Σωστή ενημέρωση

Διαβάστε σχόλια εφημερίδων, σχόλια αποφοίτων, σχόλια καθηγητών. Διαβάστε ό,τι μπορείτε για το πανεπιστήμιο, που έχετε προτιμήσει. Με τη βοήθεια των socialmedia, φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά για κάθε νέο και εξέλιξη στον τομέα σας και συνομιλήστε με ειδικούς, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και να τους προσεγγίσετε. Ενημερωθείτε για την περιοχή, στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, για τις δραστηριότητες, που σας ενδιαφέρουν, για το οικονομικό της επίπεδο. Όλα αυτά θα σας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στο χώρο γύρω από αυτό.

  1. Έκθεση πανεπιστημίων

Αφού αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα σχετικά με το πανεπιστήμιο, όπου θέλετε να φοιτήσετε, φροντίστε να επισκεφθείτε μια έκθεση πανεπιστημίων. Εκεί, θα συναντήσετε αντιπροσώπους του κάθε πανεπιστημίου και θα ενημερωθείτε λίγο καλύτερα και πιο αναλυτικά για ό,τι ακολουθήσει κατά τη φοίτησή σας. Σε περίπτωση, που χάσατε την ημερομηνία διεξαγωγής ανάλογων εκθέσεων, μπορείτε να επισκεφθείτε το ίδιο το πανεπιστήμιο (εάν η απόσταση το επιτρέπει) και να δείτε τις εγκαταστάσεις από κοντά. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να κανονίσετε μια επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή skype και να συνομιλήσετε με κάποιον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου, που θα σας λύσει τυχόν απορίες.

  1. Περισσότερη ενημέρωση (κυρίως για το εξωτερικό) !

Εφοδιαστείτε με ταξιδιωτικούς οδηγούς, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία επιθυμείτε να εγκατασταθείτε. Ενημερωθείτε για το κλίμα της περιοχής, παρακολουθήστε μερικά ταχύρυθμα μαθήματα της ξένης γλώσσας, εάν δεν τη γνωρίζετε καλά, δείτε ότι υπάρχει κάποιο ωδείο κοντά για να συνεχίσετε τις μουσικές σας σπουδές, ή κάποιο γυμναστήριο για να γυμνάζεστε. Μην παραμελείτε τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά σας. Βρείτε τρόπο να τα εντάξετε στη νέα σας ζωή !

ΠΗΓΗ: News.gr