Ένας στους πέντε Έλληνες έχει λαδώσει δημόσιο υπάλληλο !

Πρωταθλήτρια διαφθοράς στην Ευρώπη η Ελλάδα

Τα πρωτεία της διαφθοράς κατέχουν οι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η “Διεθνής Διαφάνεια”, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους πέντε Έλληνες παραδέχεται ότι έχει λαδώσει δημόσιο υπάλληλο, ενώ τη στιγμή που ο μέσος όρος της διαφθοράς παγκοσμίως βρίσκεται στο 27%, η επίδοση της Ελλάδας βρίσκεται στο 22% του Βαρόμετρου, ποσοστό ακριβώς ίδιο με αυτό της Κολομβίας και χειρότερο από χώρες όπως η Αρμενία (18%), η ΠΓΔΜ (17%), η Αργεντινή (13%) το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και η Τζαμάικα (12%).

Σε ποσοστά… αγιοσύνης κινείται η διαφθορά σε Δανία, Φινλανδία, Ιαπωνία και Αυστραλία, όπου το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε ποσοστά κατώτερα του 1% για το 2012.

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.

Η Ελλάδα διάγει βίο πρωταθλητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 19%, η Ρουμανία με 17%, η Βουλγαρία με 8%, η Ιταλία και η Βρετανία με 5%, η Πορτογαλία με 3% και η Ισπανία με 2%.

Στα κεντρικά στοιχεία της έρευνας, η οποία κάλυψε 107 χώρες και 114.000 πολίτες, εντάσσεται το γεγονός ότι η διαφθορά επιδεινώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία διετία.

News.gr