Η πρώτη εμφάνιση του Σνόουντεν

– “Θα σεβαστώ όλους τους όρους που θα θέσει η Ρωσία αν μου παραχωρήσει άσυλο”

– “Κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης και Β.Αμερικής ενήργησαν παράνομα για να με εμποδίσουν να ταξιδέψω”

– Δήλωσε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου απο Βενεζουέλα, Ρωσία, Βολιβία, Νικαράγουα και Ισημερινό

– Κρεμλίνο: Ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στην Ρωσία αν σταματήσει να βλάπτει τις ΗΠΑ

Μετά από σχεδόν ένα μήνα παραμονής του στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ρωσίας.
Όπως είπε: Θα σεβαστεί όλους τους όρους που θα του θέσει η Ρωσία αν του παραχωρήσει άσυλο. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν επιτέθηκε σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, λέγοντας: “Κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης και Β.Αμερικής ενήργησαν παράνομα για να με εμποδίσουν να ταξιδέψω”.

 Δήλωσε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου απο Βενεζουέλα, Ρωσία, Βολιβία, Νικαράγουα και Ισημερινό. Μάλιστα ευχαρίστησε όλες αυτές τις χώρες.

«Έκανε μία δήλωση, πρόκειται να ζητήσει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, που παραμένει αποκλεισμένος εδώ και τρεις εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, θα μπορούσε να μείνει στη Ρωσία εάν σταματήσει να επιδίδεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας του όρους που είχε θέσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Σνόουντεν θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει στην Ρωσία εάν, πρώτον, παραιτηθεί πλήρως από τις δραστηριότητές του που βλάπτουν τους Αμερικανούς εταίρους μας και, δεύτερον, εάν το ζητήσει ο ίδιος», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

O Σνόουντεν στο αεροδρόμιο της Μόσχας δίνει συνέντευξη Τύπου ΦΩΤΟ REUTERS O Σνόουντεν στο αεροδρόμιο της Μόσχας δίνει συνέντευξη Τύπου ΦΩΤΟ REUTERS

O Σνόουντεν έλαβε την απόφαση αυτή διότι είναι αδύνατον να μεταβεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δήλωναν έτοιμες να τον δεχθούν και του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.
Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), συναντήθηκε με ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο τερματικό F του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας. «Δεκατρία πρόσωπα πήγαν τη συνάντηση», δήλωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου, η Άννα Ζαχαρένκοβα.
Ο 30χρονος Σνόουντεν είχε καλέσει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους για να τους εκθέσει αυτή που αποκαλεί απειλητική και παράνομη συμπεριφορά των αρχών των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδιστεί ο ίδιος να λάβει άσυλο.

NEWSIT.GR