Η Μέρκελ υπόσχεται καμία αύξηση στους φόρους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε κάθε αύξηση των φόρων στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη αν επανεκλεγεί το Σεπτέμβριο, δίνοντας μια ένδειξη για το πού αναμένει να κριθεί η προεκλογική εκστρατεία.

Η Μέρκελ έχει επανειλημμένα εκδηλώσει την αντίθεσή της στις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να αυξηθούν οι φόροι που καταβάλλουν οι πλουσιότεροι στη Γερμανία. Στις σημερινές της δηλώσεις επανήλθε ευρύτερα στο φορολογικό ζήτημα.

Για πολλούς, οι εκλογές «αφορούν τη σταθερότητα του ευρώ, τις θέσεις εργασίας –ει δυνατόν για όλους–, μια ισχυρή οικονομία στη χώρα μας», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). «Για αυτό χρειάζεσαι συνθήκες στις οποίες να μπορείς να βασιστείς. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις φόρων είναι λάθος. Κάθε είδους».

Η Μέρκελ –η οποία κηρύττει την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στις χώρες μέλη της ευρωζώνης καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ– είπε ότι οι αυξήσεις των φόρων δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρουν την Μέρκελ να κερδίζει με άνεση στις εκλογές στις οποίες διεκδικεί τρίτη θητεία στην καγκελαρία την 22α Σεπτεμβρίου, δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να κυβερνήσει εκ νέου με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), το οποίο επίσης τάσσεται υπέρ της χαμηλής φορολογίας.

Ενδέχεται αν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποτύχουν να εισέλθουν στη βουλή να αναγκαστεί να επιδιώξει το σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού» με το SPD, και άρα η φορολογική και η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις συνομιλίες για αυτό.

Η Μέρκελ είχε κατασπαταλήσει το τεράστιο προβάδισμα που είχε στις δημοσκοπήσεις του 2005, όταν είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας πως θα αύξανε τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο 18% από 16%. Το προβάδισμα της CDU είχε μειωθεί από το 42% στις δημοσκοπήσεις στο 35,2% στην εκλογική αναμέτρηση, εν μέρει λόγω της δέσμευσης της Μέρκελ να αυξηθεί ο ΦΠΑ, κάτι που είχε αναγκάσει το κόμμα της να συμμαχήσει απρόθυμα με το SPD.

newsit.gr