Eυτύχιος Βλαχάκης, ένας πανούργος Κρητικός που δημιούργησε τη μεγαλύτερη επιχείρηση απορρυπαντικών στην Αμερική

Ο 78χρονος σήμερα Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Κρήτη στα 18 του χρόνια, πριν από μισό αιώνα περίπου, και έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και 23 δολάρια στην τσέπη. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University τη δεκαετία του ’50. Πολύ σύντομα άρχισε να εργάζεται σε εταιρείες που παρασκεύαζαν καθαριστικά και αντικατέστησε τοξικές ουσίες με πιο φιλικά στο περιβάλλον συστατικά.

Η ζωή του έγινε τανία, μια ελληνικού ενδιαφέροντος «Πράσινη Ιστορία». Το ελληνικό αμερικανικό όνειρο βρίσκει ιδανική ενσάρκωση στην ιστορία του Βαν (Ευτύχιου) Βλαχάκη. Το φιλμ, που υπογράφει ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Νίκα Αγιασβίλι, γυρίστηκε στο Λος Αντζελες, το Σικάγο, το Ιλινόις και την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Εντ Ο’Ρος («Full Metal Jacket»). Στην ταινία εμφανίζονται επίσης ο Μπίλι Ζέιν («Τιτανικός») και ο, δικός μας, Αλέξης Γεωργούλης

Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη (Εντ Ο’Ρος), που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ υποτίθεται πως του απομένουν μερικοί μήνες ζωής. Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμη ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50, και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Εχει εταιρεία-κολοσσό

Σήμερα, ο κ. Βλαχάκης είναι ιδιοκτήτης της Earth Friendly Products, μιας εταιρείας-κολοσσού που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά, με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ και εξαγωγές σε πολλές χώρες. Τα προϊόντα του κυκλοφορούν με την ονομασία Ecos και είναι τα πρώτα σε πωλήσεις οικολογικά καθαριστικά στην Αμερική.

Αυτή η εντυπωσιακή διαδρομή από τα Χανιά του 1950, οπότε και ξεκίνησε την περιπλάνησή του, μέχρι την κορυφή των μπίζνες ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας «Μια πράσινη ιστορία» ή αλλιώς «A Green Story», η πρεμιέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου στο Σινέ Φλοίσβος.

Πήγαν στην Αμερική με 23 δολάρια και έγιναν κροίσοι

Οι αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη του προκαλούν συγκίνηση. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1935. Το 1950 μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα και τα τέσσερα αδέλφια του και φοίτησε στο 14ο Γυμνάσιο. «Ημασταν εύπορη οικογένεια, ο παππούς και η γιαγιά μου ήταν γιατροί και ο πατέρας μου αξιωματικός στον στρατό. Ομως με την Κατοχή χάσαμε τα πάντα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βλαχάκης. Τον Σεπτέμβριο του 1953, σε ηλικία 18 χρονών, έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και μόνο 23 δολάρια. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε ως σερβιτόρος σε εστιατόρια, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University.

Πήρε το πτυχίο του το 1957 και για 10 χρόνια εργάστηκε ως χημικός σε διάφορες εταιρείες που παρασκεύαζαν καθαριστικά προϊόντα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο: