Η πολιτική των ΗΠΑ για Ελλάδα, Κύπρο και Σκόπια

Την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τόσο απέναντι στην Ελλάδα («Πολύτιμη φίλη και σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών, την χαρακτήρισε)  όσο και απέναντι στην Κύπρο ανέπτυξε ο υποψήφιος νέος πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που θα εγκρίνει το διορισμό του.  Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πίρς, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση στην Κύπρο “εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου και της περιοχής” και προσβλέπουν στην επανέναρξη αργότερα φέτος των συνομιλιών, τις οποίες θα υποστηρίξουν  με όποιο τρόπο μπορούν.

Αναφερόμενος στην ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ ο κ. Πιρς είπε ότι θα συνεργαθεί με τους Ελληνοαμερικανούς τη γνώμη των οποίων θα ζητήσει να ακούσει.

Εγκωμιάζοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας ο κ. Πίρς αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρέδρο Ομπάμα. “Προσβλέπουμε, είπε ο κ. Πιρς,  να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου».

Ο κ. Πιρς επισήμανε ότι «από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται προς την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας, με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και προσβλέπουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί με την πάροδο των χρόνων από τα εκατομμύρια των Αμερικανών οι οποίοι κατάγονται από την Ελληνική Δημοκρατία», τονίζοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και να ανταλλάξει απόψεις με τους ομογενείς.

davidpierce2607Ο προταθείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για τη θέση του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς (φωτογραφία αριστερά) απαντώντας σε ερώτηση του Προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Γερουσιαστή Μέρφι, για το Κυπριακό,  είπε πως υπάρχουν ένα δύο ζητήματα που είναι ενθαρρυντικά:  «Ένα από αυτά είναι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που τώρα είναι καλύτερη», όπως είπε,  απ’ ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο ελληνικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν 26 χρόνια.

Ακόμη ένα, συνέχισε, “είναι η προσδοκία πως οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει και αν η τραγική διαίρεση της νήσου μπορεί να τερματιστεί και μπορούμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Ο κ. Πιρς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο και τόνισε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα, σημειώνοντας πως θα κάνει οτιδήποτε μπορεί εφόσον διοριστεί στην Αθήνα για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πιρς δεσμεύτηκε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες είναι καθοριστικές στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στη δημιουργία ενός περισσότερο ευημερούντος μέλλοντος για το λαό της.

Για το θέμα του ρόλου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε σχέση με την οικονομική κρίση, είπε πως πιστεύει ότι «πρέπει να είναι εκεί, να εμπλέκονται, να επιτηρούν, να αναφέρονται και να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι «ενώ δικαιολογημένα η Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην οικονομική κατάστασή της τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», κάνοντας αναφορά στα πιο κάτω θέματα-προτεραιότητες για τις ΗΠΑ:

– Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Ως μια μακροχρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μάς έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την υποστήριξη συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη μέχρι των προσπαθειών για σταθεροποίηση (της κατάστασης) στο Κοσσυφοπέδιο. Και ως παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφάλειας με την Ελλάδα είναι η εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη.

– Έχουμε συνεργαστεί με την Ελλάδα όχι μόνο για να διερευνηθούν (υποθέσεις) και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εγχώριοι αναρχικοί, με θύματα Έλληνες και Αμερικανούς, αλλά και για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής.

– Επικροτούμε τις προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών κυβερνήσεων για την προώθηση στενότερων δεσμών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης – προσπάθειες που περιλαμβάνουν μια συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Σαμαρά και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και την επανάληψη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών για θέματα του Αιγαίου.

– Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου, καθώς και της περιοχής, οπότε προσβλέπουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση, αργότερα μέσα στον τρέχον έτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, τις δυο κυπριακές κοινότητες, την Ελλάδα και την Τουρκία, για να ενθαρρύνουν ενεργά τη συμφιλίωση και την επανένωση.

– Τέλος, υποστηρίζουμε τη συνεχή προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη διευθέτηση της 20χρονης σχεδόν διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Μια διαρκής και αμοιβαία αποδεκτή λύση, είναι προφανώς προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Καταλήγοντας, ο κ. Πιρς ανέφερε ότι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ως φοιτητής, την άνοιξη του 1971.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πιρς υποσχέθηκε να πράξει το καλύτερο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και των σχέσεων με την Ελλάδα, που χαρακτήρισε πολύτιμη φίλη και σύμμαχο.  «Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, που υποβάλλεται σε μεγάλες αλλά καθοριστικές θυσίες για να επιτύχει τις αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ευημερία», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Πιρς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπό του.

Ο Πρέσβης κ. Παναγόπουλος

Εξάλλου, την εκτίμηση όι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους, εξέφρασε χθες ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Χρίστος Παναγόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Chuck Conconi του διαδικτυακού καναλιού «Focus Washington».

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε και στην ατζέντα της επίσκεψης Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, καθώς και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Με στοιχεία και από ΚΥΠΕ – Newpost.gr- ekirikas.com