Για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας στη Ρόδο

Υποδεχόμαστε, για 2η χρονιά φέτος, τον Αύγουστο, με το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας, που οργανώνει η «Ποιήεσσα» – Θεματικές Εκδηλώσεις και θα ταξιδέψει σε διάφορες γωνιές της Ρόδου, στην πόλη, σε χωριά, σε κήπους, και αυλές…

Όμορφες, διδακτικές ιστοριούλες διαδραματίζονται, με έξυπνο και αστείο τρόπο, από συμπαθέστατες κούκλες και μαρότες, που δίνουν σάρκα και οστά στους ήρωες μας, μέσα από μία μορφή τέχνης που εκλείπει από το νησί μας, αυτή του θεάτρου κούκλας.

Σκοπός μας είναι για τις κωμικές και συνάμα διδακτικές κουκλο – παραστάσεις, να αναζητήσουμε ιδιαίτερους και ασυνήθιστους χώρους, προκειμένου μέσα από τις ψυχαγωγικές μας εκδηλώσεις, να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου μας και να αναδείξουμε τη δυναμική τους!

Με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας θα ταξιδέψει στα χωριά: Αφάντου, Σάλακο, Θολό, Σορωνή, Μαλώνα και Μάσσαρι. Με τη στήριξη των Πηγών Καλλιθέας θα γίνουν ακόμα δύο παραστάσεις στις Πηγές Καλλιθέας και στο Ροδίνι, ενώ με τη στήριξη των συλλόγων «Απόστολος Παύλος» και «Λινδία Αθηνά», θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στη Λίνδο.

Τέλος, με τη Στήριξη του Πολιτιστικού Τμήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μία παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Τήλου, στις 8 Αυγούστου, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό τηςΤήλου.

Το πρόγραμμα των πρώτων παραστάσεων:

«Η Λίμνη το ‘σκασε» από την ομάδα Καραμπόλα, που έρχεται από την Αθήνα αλλά τα περισσότερα μέλη της είναι από τη Ρόδο
1 – 2 Αυγούστου στον κήπο της Ροδιακής Έπαυλη, στην Παιδική Χαρά, που για πρώτη φορά φιλοξενεί εκδηλώσεις.

«Ο Φαντασμένος Άρχοντας και τα Χρυσά Καρυδότσουφλα»
από την ομάδα Κοκουμουκλό, που έρχεται από την Αθήνα αλλά γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ήδη από το φεστιβάλ του περασμένου χρόνου.
4 – 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Ανθόκηπο (πρώην «Ήχος & Φως»), σε εναλλακτική σκηνή…
7 Αυγούστου, στη Φιλέρημο, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Ώρες όλων των παραστάσεων: 20:30.
Τιμή εισιτηρίου: 7ευρώ. Για παιδιά έως 3 ετών: Δωρεάν.

Την Παραγωγή και Οργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει το γραφείο εκδηλώσεων «Poeessa» Thematic Events (www.poeessa.com) σε Επιμέλεια της Άννας Αχιολά, με την Ευγενική Χορηγία της Blue Star Ferries. Πληροφορίες στο Email: anna@poeessa.com

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν στα χωριά.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:

« Η ΛΙΜΝΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ » από το κουκλοθέατρο “Καραμπόλα”

Διάρκεια 50’
Για παιδιά από 3 μέχρι …93

ΚΕΙΜΕΝΟ: Φαίη Ρεϊζίδου
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΑΣ: Φαίη Ρεϊζίδου, Χριστίνα Στουραϊτη
ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΝ:
Φαίη Ρεϊζίδου , Αγγελική Βλασσοπούλου, Χριστίνα Στουραϊτη,
ΚΡΟΥΣΤΑ: Λαμπρίνα Αρβανιτίδου
ΚΙΘΑΡΑ: Γιώργος Καψάλης

Εδώ και μέρες στα Λιανοχορταρούδια το νερό της λίμνης λιγοστεύει. Πρώτος το καταλαβαίνει ο Βάτραχος και φωνάζει τα ζώα να τους το ανακοινώσει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν το νερό της λίμνης αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Τότε παρουσιάζεται ο Γάτος και υπόσχεται να τους βοηθήσει. Τα ζώα μην έχοντας άλλη λύση τον εμπιστεύονται. Τα πράγματα όμως πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο! Τα δέντρα ξεραίνονται, τα ζώα κοντεύουν να αφανιστούν, και το νερό χάνεται κατά ένα περίεργο τρόπο. Παράξενα πράγματα! θα καταφέρουν άραγε οι Λιανοχορταριώτες να σώσουν τον τόπο τους; Και πως θα το κάνουν αυτό;

Μια διαδραστική παράσταση με χειροποίητες κούκλες που ζωντανεύουν παραμύθια και τα συνοδεύουν ήχοι παραδοσιακών κρουστών και τραγουδιών. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από παιχνίδια και τραγούδια που μοιραστήκαμε με τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου. Το νανούρισμα στα περσικά “ολα λοϊε” μας το έμαθαν αυτά τα παιδιά και οι μαμάδες τους.

K O Υ Κ Λ Ο Θ Ε Α Τ Ρ Ο – Κ Α Ρ Α Μ Π Ο Λ Α

Το κουκλοθέατρο Καραμπόλα γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο. Πραγματοποίησε παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στο Εθνικό Θέατρο της πόλης σε σχολεία στα χωριά της Ρόδου και στα γύρω νησιά μέχρι τον Οκτώβριο του 2004. Τα τελευταία 9 χρόνια βρίσκεται στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, μουσεία, σχολεία, και ιδρύματα. Από το 2009 συνεργάζεται με την μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή κούκλας με χαρτοπολτό καθώς και παραστάσεις για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.



«Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΑ»
από το κουκλοθέατρο “Κοκουμουκλό”

Διάρκεια: 1 ώρα
Για παιδιά από 3 μέχρι …93

Συντελεστές
Κούκλες – σκηνικά: Ομάδα Κοκου-Μουκλό
Εμψύχωση: Βάσω και Ηρώ
Κοστούμια: Κική
Συμμετέχει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάτος

Μια φορά και ένα καιρό ζούσε ένας Φαντασμένος άρχοντας που ήθελε να γίνει Βασιλιάς – να αποκτήσει τη “Μεγάλη Κορόνα” – μα τίποτα καλό δεν είχε πάνω του. Ήταν πάντοτε κακόκεφος και κακομούτσουνος και τυραννούσε τον λαό του… Και γιατί η κακία του τελειωμό δεν είχε, κάθε τόσο κατέβαινε στο χωριό και απαιτούσε από τους φτωχούς χωρικούς να του δώσουν ότι είχαν και δεν είχαν…
Στο παλάτι του είχε παραγεμίσει τις αποθήκες με αγαθά και τρόφιμα που στερούσε από τον λαό του, μα δεν τον ένοιαζε καθόλου…

…Η μαγική καρυδιά και τα χρυσά καρυδότσουφλα θα τον έκαναν Βασιλιά….
Όμως ένα μικρό κοριτσάκι του αλλάζει τα σχέδια και στο τέλος η Βασίλισσα αντί για τη “Μεγάλη Κορόνα” του δίνει ένα καλό μάθημα…

Μία παράσταση που συνδυάζει το κουκλοθέατρο με το παιδικό θέατρο
Ένα παραδοσιακό παραμύθι… και συνάμα τόσο επίκαιρο….

K O Υ Κ Λ Ο Θ Ε Α Τ Ρ Ο – K O Κ Ο Υ Μ Ο Υ Κ Λ Ο

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό μοιράζεται με τους θεατές των παραστάσεων της, την ανάγκη για ταξίδια και περιπέτειες στον κόσμο των παραμυθιών. Με σκοπό να ερεθίσουν τη σκέψη και να κεντρίσουν τη φαντασία των παιδιών δημιουργούν παραστάσεις θεάτρου κούκλας με μεράκι και αγάπη.

Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει δεκάδες παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες ενώ συμμετείχε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Ουράνιο Τόξο”. Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε μόνιμη βάση στο κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό καθώς και σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε Δήμους όλης της Ελλάδας.

Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους νέους συνεργάτες, μουσικούς, φωτιστές, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συγγραφείς κ.ά. Επίσης, μέσα από τη συνεργασία με άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, η ομάδα εξελίσσεται εκφραστικά, τεχνικά και αισθητικά.
Η ομάδα είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA, (Union Internationale de la Marionnette)