Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Αυγούστου 2013

Το Κυπριακό και η επιστροφή της Αμμοχώστου, οι διεργασίες για τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου και η σημερινή συνεδρία του ΔΣ της Κεντρικής, οι εξελίξεις στην Παιδεία αλλά και η πυρκαγιά μεταξύ Λυθροδόντα και Λευκάρων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Με τίτλο «Κρίσιμο τεστ η Αμμόχωστος» η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα προβάλλει σημεία της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο γράφοντας ότι έθεσε της προϋποθέσεις επιτυχίας του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Επικαλείται πληροφορίες ότι η πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου παραμένει ζωντανή και συζητείται στο παρασκήνιο από τον ΟΗΕ με τους Αμερικανούς. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι οι Κύπριοι πάνε πιο λίγες διακοπές φέτος, λιγότεροι ψηφίζουν εξωτερικό, ενώ προτιμούν πακέτα χαμηλότερου κόστους. Αλλού γράφει καταθέτουν αυτή την βδομάδα στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Σπύρος Σταυρινάκης.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Δύο σχολές στην Κεντρική» γράφει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι το ΔΣ της Κεντρικής που συνέρχεται σήμερα καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πως είναι δυνατόν το 18% των μετόχων να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στην καθοριστική για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, Γενική Συνέλευση. Αλλού γράφει ότι με χρήματα του Δημοσίου έκαναν πάρτι οι αιτητές ασύλου, επικαλούμενη εκθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και υπηρεσιών ασφαλείας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για καταγγελία για ιατρική αμέλεια στις Πρώτες Βοήθειες της Λευκωσίας σύμφωνα με την οποία γιατροί που έραψαν το μεγάλο δάκτυλο νεαρού, έραψαν κατά λάθος και τον τένοντα του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με γάγγραινα.

«Αναταράξεις για το 18% Λαϊκής» είναι το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να δοθούν νομικές μάχες για τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ αναφέρεται και στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της Κεντρικής. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν την προστασία τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των σταθμών μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Αλλού γράφει ότι κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν φέτος οι αιτήσεις από Κινέζους επενδυτές για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής  σε αντίθεση με τους Ρώσους που παρατηρήθηκε μείωση του ενδιαφέροντός τους.

Με τίτλο «Μαύρα σύννεφα στην Παιδεία» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση «μπαίνει στα συρτάρια της κυβέρνησης Αναστασιάδη». Όπως αναφέρεται στις πρώτες ενέργειες του Υπουργού Παιδείας περιλαμβάνονται ενέργειες που συνιστούν, στην πράξη, αποδόμηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα αρχεία του Φόρεϊν Όφις ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1951 φοβόταν για τη ζωή του και είχε προσλάβει δοκιμαστή φαγητών. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι Αμμοχωστιανοί καταδίκασαν για ακόμη μια χρονιά μακριά από τον τόπο τους, την κατοχή.

«Καταπολέμηση των πυρκαγιών» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης «The Cyprus Daily» η οποία γράφει για την πυρκαγιά μεταξύ Λυθροδόντα και Λευκάρων την οποία προσπαθούσαν να σβήσουν δυνάμεις της πυροσβεστικής και πολίτες της περιοχές αργά χθες βράδυ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ασκείται κριτική στα Μουσικά Σχολεία στην Κύπρο πως είναι πολυδάπανα και δεν λειτουργούν σωστά. Αλλού γράφει για την ανησυχία του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου όσον αφορά στην ηχορύπανση που προκαλείται στην Αγία Νάπα.

 

 

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)