Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Αυγούστου 2013

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του φόρου για χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία, η φορολογία των οχημάτων με βάση τους ρύπους και όχι την ιπποδύναμη, οι διεργασίες για επιλογή ατόμων για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, “περίεργα” δάνεια που δόθηκαν από τον Συνεργατισμό, το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) που αρχίζει σήμερα, η πλήρης λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού μετά την καταστροφή του Μαρί, η πώληση “αερίου ευτυχίας” σε τουρίστες στην Αγία Νάπα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ανακούφιση για φτωχούς και ανέργους” γράφει ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την χθεσινή του συνεδρία στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος καταργήθηκε ο φόρος για χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία. Για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 (αξία του 1980) καταργείται οποιαδήποτε φορολογία, όπως και το ελάχιστο ποσό των 75 ευρώ για περιουσία μέχρι 40.000 ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δημόσια η Κυβέρνηση καλεί το ΔΣ της Cyta και τον Πρόεδρο του Στάθη Κιττή να παραιτηθούν. Αλλού γράφει ότι με βάση τους ρύπους και όχι την ιπποδύναμη θα είναι η φορολογία των οχημάτων.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Περίεργα δάνεια εκ. στον Συνεργατισμό” γράφει ότι δάνεια δόθηκαν από συγκεκριμένη ΣΠΕ σε επιχειρήσεις, χωρίς να εξυπηρετούνται, και όλα αυτά, καθώς και προειδοποιήσεις, αναφέρονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού, οι οποίες, όμως, δεν λήφθηκαν υπόψη από τους υπευθύνους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “νέο ραντεβού για την Τράπεζα Κύπρου την προσεχή Τρίτη” και πως ούτε οι μεγαλομέτοχοι ούτε οι καταθέτες έδωσαν γραπτώς ονόματα για τα άτομα τα οποία επιθυμούν να τους εκπροσωπούν στο νέο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι “απάλλαξαν μικροϊδιοκτήτες από τον φόρο” ύστερα από την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού για τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ακίνητα.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Με ρωσικό χρώμα η Κύπρου” γράφει ότι η ρωσική παρουσία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θεωρείται δεδομένη, αυτό που απομένει είναι η επιλογή των προσώπων. Σημειώνεται ότι το 53% των μετόχων είναι ξένοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κτηματολόγιο απέστειλε χθες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων το αρχείο με όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογουμένων. Αλλού γράφει ότι ξεπάγωμα των προαγωγών για συγκεκριμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται άμεσα από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πάγωμα όλων των προσλήψεων και προαγωγών στην Δημόσια Υπηρεσία, αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ριζική αναθεώρηση” γράφει ότι υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης για το νέο χαράτσι στα ακίνητα, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μερική αναθεώρηση της σχετικής φορολογίας, καταργώντας την ρήτρα του ελάχιστου ποσού των 75 ευρώ και απαλλάσσοντας όσους ιδιοκτήτες έχουν περιουσία με αξία μικρότερη από 5 χιλ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι οι βρετανικές αρχές ανάγκασαν τον Guardian να καταστρέψει υλικό του Σνόουντεν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει σήμερα το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ).

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Ξεκαθάρισμα” γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου γράφει ότι η φορολογία των οχημάτων από τον Ιανουάριο θα γίνεται με βάση τους ρύπους και όχι την ιπποδύναμη. Αλλού αναφέρεται στο «αέριο ευτυχίας» που πωλείται σε τουρίστες στην Αγία Νάπα και σημειώνει ότι οι αμπούλες αυτές δεν περιέχουν ναρκωτικές ουσίες αλλά η υπερβολική χρήση τους προκαλεί ζαλάδες στους χρήστες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έρευνα η οποία καταδεικνύει ότι 47% των αγοριών στον τρίτο χρόνο του Λυκείου είναι ενεργοί σεξουαλικά.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Το Υπουργικό τροποποιεί τον φόρο ακίνητης περιουσίας για να βοηθήσει τους φτωχούς” αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάση της οποίας για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 (αξία του 1980) καταργείται οποιαδήποτε φορολογία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού ύστερα από την 11η Ιουλίου του 2011, με πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν ενώ οι μονάδες έχουν την δυνατότητα να καίνε και φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης είχε επαφές με μετόχους της Τράπεζας Κύπρου για να συζητήσει ονόματα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)