Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 21 Αυγούστου 2013

Το Υπουργικό καταργεί τη φορολογία ακίνητης ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ μέχρι 5000 ευρώ

———————————————————————————————–

Την κατάργηση φορολογίας για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 ευρώ, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τρόοδος.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξήγησε πως πρόκειται για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000 (αξία του 1980) καταργείται οποιαδήποτε φορολογία. Καταργείται επίσης το ελάχιστο ποσό των 75 ευρώ που προνοούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο για ακίνητη περιουσία μέχρι 40.000 ευρώ και θα καταβάλλεται φορολογία έξι τοις χιλίοις επί της αξίας της περιουσίας πάνω από 5.000 ευρώ.

Με την επικαιροποίηση των νέων αξιών που πραγματοποίησε το Κτηματολόγιο φάνηκε ότι υπήρχαν 10 εκ ευρώ τα οποία έπρεπε να επιστραφούν στους φορολογούμενους, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, λέγοντας πως πρόκειται για επιπλέον 10 εκατομμύρια του ποσού που είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου, το οποίο ήταν 78 εκ ευρώ πέραν του ποσού που είχε εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε.

«Με τον τρόπο αυτό το ποσό αυτό επιστρέφεται πίσω στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας χαμηλής αξίας». Σημείωσε δε ότι για περιουσίες χαμηλής αξίας σε ορεινές περιοχές, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώσουν 75 ευρώ, τώρα δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Έδωσε ως παράδειγμα «ένα χωράφι με τρεις ελιές» στα ορεινά, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα έπρεπε, με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, να πληρώσει 75 ευρώ, αλλά τώρα αυτό δεν χρειάζεται.

Το κράτος, είπε, θεωρεί ότι το διοικητικό κόστος για τέτοιες περιουσίες είναι πολύ μεγάλο και καταργεί τη φορολογία για τις περιουσίες χαμηλής αξίας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το κράτος αναμένεται να εισπράξει γύρω στα 105-110 εκ ευρώ.

Πλεονάζον προσωπικό

————————–

Μέχρι τέλος Απριλίου εκκρεμούσαν 12.000 αιτήσεις πλεονάζοντος προσωπικού που «δεν εξετάζονταν ή παραπέμπονταν στις ελληνικές καλένδες», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων μέχρι τέλος του 2013 και δοθούν, εάν είναι δυνατόν, τα ποσά που αυτοί δικαιούνται με κονδύλι που θα εξεύρει η κυβέρνηση.

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί μιλάμε για ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο και δεν είχαν και την ευχέρεια να αξιοποιήσουν αυτό το ποσό που δικαιωματικά τους ανήκε ως πλεονάζον προσωπικό». Για το σκοπό αυτό, είπε, θα απασχοληθούν 45 άνεργοι πτυχιούχοι με βάση το σχέδιο που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας. «Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και είναι μια ανταπόδοση σε αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι δυστυχώς εδώ και καιρό βρίσκονται στην ανεργία και δεν έχουν πάρει τα λεφτά τα οποία δικαιούνται για τα οποία και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους είχαν συνεισφέρει στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού».

 

Αμμόχωστος

—————

Κληθείς να πει εάν συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επόμενες κινήσεις και κυρίως για την αποστολή επιστολών εκ μέρους του Προέδρου «για θέματα που έχουν σχέση με τις επικείμενες εξελίξεις και την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και θέσεις».

 

Cyta – Συντεχνίες

———————

Κληθείς να σχολιάσει «συντεχνιακά αιτήματα» για παύση του ΔΣ της Cyta, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει διαδικασία που έχει σχέση με γνωμάτευση από Γενική Εισαγγελία και την περιμένουμε».

 

Η κοινωνία, συνέχισε, βασίζει τη συνοχή της στην ηθική διάσταση των πραγμάτων και η πολιτική δήλωση αναφορικά με θέματα ερευνητικών επιτροπών είναι πως «ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αξίωμα ή δημόσια θέση και για κάποιους λόγους είναι υπό διερεύνηση από ερευνητικές επιτροπές, λόγοι ευθιξίας πρέπει να του επιβάλλουν τουλάχιστον να απέχει από τη δεδομένη θέση και αξίωμα από όπου υπηρετεί». Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις ευθιξίας ως κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο και ως προσωπικότητα, πρόσθεσε.

Το Υπουργικό ενέκρινε την προώθηση αναπτυξιακών έργων μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης

———————————————————————————————

Την προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μορφή συμβάσεων μακροχρόνιας ενοικίασης, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο με νομοσχέδιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξήγησε ότι «ο επενδυτής δεν κατασκευάζει το έργο κατ’ απαίτηση της αναθέτουσας Αρχής, ούτε και εξυπηρετεί οποιαδήποτε ανάγκη της αναθέτουσας Αρχής, αλλά αναπτύσσει το χώρο με βάση το σχεδιασμό που ο ίδιος ο επενδυτής καθορίζει, πάντοτε σεβόμενος τους πολεοδομικούς όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται από την νομοθεσία».

Συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια των πιο πάνω συμβάσεων, προωθεί την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει το Συνεδριακό Κέντρο, το ξενοδοχείο Φιλοξενία και το ΑΞΙΚ και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση των παλαιών τερματικών των δύο αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, για περίοδο μέχρι 99 χρόνια.

Επίσης, συμπλήρωσε, προωθείται προκήρυξη για ανάλογο διαγωνισμό για το χώρο του πρώην στρατοπέδου, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Πρόκειται, είπε, για μια απόφαση της κυβέρνησης που εντάσσεται στη φιλοσοφία ότι παράλληλα με την πιστή και πειθαρχημένη εφαρμογή του μνημονίου, «που πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη μορφή για έξοδο από το μνημόνιο», να δοθούν και κίνητρα για ανάπτυξη.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει προβεί σε μελέτες για τα έσοδα από την αξιοποίηση αυτής της γης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μελέτες έγιναν, υπάρχουν από παλιά, επικαιροποιούνται γιατί τα δεδομένα αλλάζουν. «Έχει επιδειχθεί κάποιο ενδιαφέρον επενδυτικό και θα εξετασθεί». Το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα διεξέλθει τις λεπτομέρειες γύρω από τους διαγωνισμούς, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, αποφεύγοντας να πει εάν το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται από ξένους ή ντόπιους, λέγοντας πως δεν είναι θέμα προς δημοσιοποίηση πριν δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός.

Για την κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και θα τεθούν συγκεκριμένοι όροι. «Να μην προτρέχουμε». Κληθείς να πει εάν αυτό είναι μιας μορφής ιδιωτικοποίηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανάπτυξη. «Και η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ποτέ τη μεγάλη της πολιτική θέση και φιλοσοφία ότι ναι, προωθεί την ιδέα συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού γιατί έχει αποδειχθεί στην πράξη σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό βοηθά στα μέγιστα την ανάπτυξη του τόπου».

 

Υπομονή και σεβασμό στους ίδιους τους συμβασιούχους, συνέστησε ο Υπ. Παιδείας

———————————————————————————————–

 

Υπομονή και σεβασμό στους ίδιους τους συμβασιούχους συνέστησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, κληθείς να σχολιάσει, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το θέμα του διορισμού εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά, λέγοντας πως οι ανάγκες στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό των ανέργων συμβασιούχων.

 

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στελεχώσεων, μεταθέσεων των καθηγητών, δασκάλων και όλης της βαθμίδας της εκπαίδευσης για να έχουμε έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν πρόκειται για αποσπασματικό κομμάτι αλλά μια αλληλουχία ενεργειών, σημείωσε, λέγοντας ότι οι στελεχώσεις και τοποθετήσεις δεν ολοκληρώνονται με την πρώτη εξαγγελία «και αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, πρωτίστως οι ενδιαφερόμενοι. Γι’ αυτό να μην δημιουργούμε έναν πανικό με τους αριθμούς».

 

Παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη μείωση του αριθμού των μαθητών, μια παράμετρος που ξεπέρασε το αναμενόμενο λόγω της φυγής και πολλών αλλόγλωσσων παιδιών, όπως συμπλήρωσε, ο κ. Κενεβέζος σημείωσε ότι πρέπει η σύγκριση των αριθμών, όσον αφορά τους συμβασιούχους δασκάλους ή καθηγητές, θα πρέπει να γίνει «Σεπτέμβρη με Σεπτέμβρη, Οκτώβρη με Οκτώβρη», διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι να συγκρίνεις τη φετινή χρονιά με τον περυσινό Σεπτέμβρη που μπορεί να προκύπτουν πρόωρες αφυπηρετήσεις ή το θέμα των αντικαταστάσεων στη δημοτική εκπαίδευση.

 

Η αξιοποίηση των συμβασιούχων είναι στη βάση των αναγκών, είπε, προσθέτοντας ότι η μείωση των μαθητών είναι «πάρα πολύ υψηλή, γύρω στους 2.300 – 2.400, μπορεί και περισσότεροι μαζί με τη Δημοτική εκπαίδευση». Παρά ταύτα, πρόσθεσε, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί και στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση, και όσο περνούν οι μέρες θα αντιληφθούν όλοι ότι αυτό που είπε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από την αρχή, σε συνεννόηση με την ΕΕΥ, για τους αριθμούς, κατά προσέγγιση, είναι μια πραγματικότητα.

 

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κλάδοι στη Μέση Εκπαίδευση με διαφορετικές ανάγκες στον καθένα και με αυτόν τον τρόπο γίνεται η αξιοποίηση των συμβασιούχων καθηγητών. Αδικούμε την κυβέρνηση σε αυτό το κομμάτι έντονα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι καλό είναι η αντιπολίτευση να τους κρίνει γιατί αυτή είναι η δουλειά της «και θέλουμε τον έλεγχο και την κριτική, ακόμα και τη σκληρή». Όμως, είπε, είναι άδικο να επικρίνεται η κυβέρνηση «που απέτρεψε να βγουν στην ανεργία πάνω από 500-600 συμβασιούχοι, διότι αν προσθέσετε τους 500 που θα έμεναν (άνεργοι) από τη μια ώρα αύξηση της περιόδου, συν αυτούς που θα προέκυπταν από τη μείωση του αριθμού των μαθητών, θα μιλούσαμε για πολύ μεγάλους αριθμούς».

 

Σήμερα, είπε ο κ. Κενεβέζος, είμαστε μπροστά στο φάσμα πολύ χαμηλών αριθμών, σημειώνοντας ότι αποφεύγει να πει αριθμό «διότι σέβομαι και τους συμβασιούχους, τους ανθρώπους που αγωνιούν να βρουν δουλειά αύριο, αν θα είναι στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας». Οι ανάγκες ξέρουν ποιος είναι ο αριθμός, συμπλήρωσε. Σε έναν κλάδο, πρόσθεσε, πληροφορήθηκε σήμερα πως υπάρχει επιπλέον ανάγκη για εκπαιδευτικούς. Σημείωσε δε και το θέμα των πρόωρων αφυπηρετήσεων λέγοντας ότι πέρυσι από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις «και αυτό αυξάνει τις ανάγκες και μειώνει τους συμβασιούχους που μένουν εκτός».

Σε μια περίοδο που ο κόσμος προσπαθεί να βρει δουλειά, ανέφερε ο Υπουργός, δεν σημαίνει ότι η εκπαιδευτική ομάδα πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης, αλλά από την άλλη, συμπλήρωσε, εάν προσπαθούμε να βρούμε δουλειά σε αυτή την κοινωνική ομάδα που θα μείνει εκτός εργασίας «γιατί να μην το πράξουμε;».

Η δήλωση του Προέδρου την Κυριακή, είπε, δεν αφορούσε μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες, λέγοντας ότι πολιτικές που έχουν μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες και εμπλέκουν και άλλα Υπουργεία, αφορούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. «Χίλιοι ωρομίσθιοι δεν είχαν σωθεί με διαπραγματεύσεις πριν υπογράψουμε μνημόνιο;»

Όταν και εφόσον καταλήξουμε και έχουμε μπροστά μας τα δεδομένα, η εξαγγελία και η βούληση της κυβέρνησης είναι εκεί, είπε, εκφράζοντας λύπη γιατί το ΑΚΕΛ ερμήνευσε την θετική – όπως είπε – εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντίθετο τρόπο. «Να ζητήσουμε συγνώμη δηλαδή γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το κομμάτι της ανεργίας; Λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγνώμη». Εάν είχαν υλοποιηθεί οι αποφάσεις του μνημονίου του 12, είπε, θα μιλούσαμε για 500-600 ανέργους σήμερα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Κενεβέζος.

Κληθείς να πει εάν θα συναντηθεί για το θέμα με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με την ΟΕΛΜΕΚ, την ΠΟΕΔ, την ΟΛΤΕΚ και όλες τις οργανώσεις έχει συναντηθεί πολλές φορές και θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για θέματα που αφορούν την νέα σχολική περίοδο. Οτιδήποτε, πρόσθεσε, είναι να ενημερωθούν, θα ενημερωθούν. Θέλησε όμως να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα απαγορεύσει κανείς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τους αρμόδιους Υπουργούς να έχουν τη δυνατότητα να εξαγγέλλουν πολιτικές που πρωτίστως οδηγούν σε αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία προβλημάτων». Αυτό, είπε, είναι άδικο για όλους μας.

 

Επανήλθε η ομαλότητα στις Κεντρικές Φυλακές, ανέφερε ο Υπ. Δικαιοσύνης

—————————————————————————————-

Επανήλθε η ομαλότητα στις Κεντρικές Φυλακές, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ανακοινώνοντας τη λήξη της απεργίας πείνας των φυλακισμένων, την απόφαση για ενίσχυση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και τα ονόματα των δύο ανακριτών που ερευνούν την υπόθεση του αυτόχειρα φυλακισμένου.

Μετά από τη συζήτηση που είχε με τους φυλακισμένους και την υποβολή αιτημάτων αναφορικά με τη λειτουργία των φυλακών, είπε ο κ. Νικολάου, «και αφού  αξιολογήθηκαν αυτά τα αιτήματα, ο διάλογος συνέχισε σήμερα (χθες) και τελικά οι φυλακισμένοι πείστηκαν να επανέλθουν στις εργασίες τους και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των φυλακών, χωρίς αυτοί να αποφεύγουν να σιτίζονται».

Είναι μια καλή και σημαντική εξέλιξη, πρόσθεσε, γιατί με αυτή την ενέργεια επανέρχεται η αρμονική λειτουργία των φυλακών και καθιερώνεται μια νέα πρακτική συνεργασίας μεταξύ των φυλακισμένων, των δεσμοφυλάκων και της Διεύθυνσης των φυλακών, κάτι αναγκαίο – όπως είπε – για τη σωστή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

Εξετάζοντας τα προβλήματα γενικότερα στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, συνέχισε ο κ. Νικολάου, συζήτησε μαζί με τον Υπουργό Υγείας την ενίσχυση του ιατρικού κέντρου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε οι φυλακισμένοι να τυγχάνουν της ανάλογης ιατρικής εξέτασης και νοσηλείας στην κοινωνία των φυλακών.

Ερωτηθείς εάν εννοεί και ενίσχυση με ψυχολόγους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καταφατικά.

Όσον αφορά το διορισμό ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες «από την κατάσταση μεταχείρισης του αυτόχειρα, όσο και την κατάσταση που τον οδήγησε στη λυπηρή αυτή πράξη του», ο Υπουργός είπε ότι αναμένει από τους ποινικούς ανακριτές να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αν εντοπισθούν θα καταλογιστούν, όπως σημείωσε. Δεν ξέρει, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να του κατατεθούν πρόσθετα στοιχεία για τα επεισόδια που ακολούθησαν το θλιβερό αυτό γεγονός, στις 15 Αυγούστου, «για να δω τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τους φυλακισμένους οι δεσμοφύλακες». Δεν ξέρει, είπε, πότε θα ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα, δεν έχει προσδιοριστεί χρόνος, αλλά «να είστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια είναι να εξεταστεί κατά προτεραιότητα το όλο ζήτημα και η έρευνα να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται». Ερωτηθείς εάν υπάρξουν διαθεσιμότητες, συνέστησε να αναμένουμε το πόρισμα της έρευνας.

Οι ανακριτές είναι οι Αθανάσιος Σωκράτους και Μιχάλης Μιχαηλίδης, πρώην μέλη της αστυνομίας, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο ΥΠΕΞ για την έκτακτη σύνοδο του ΣΕΥ της ΕΕ

———————————————————————————–

Στις εργασίες της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Τετάρτη τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης, ενώ συνεχίζεται η κρίση ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα η ΕΕ “να επανεξετάσει τις σχέσεις της” με το Κάιρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία. Η μία από τις επιλογές είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε στα τέλη του 2012 ένα πρόγραμμα 5 δισεκ. δολαρίων υπέρ της Αιγύπτου για την περίοδο 2012-2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο των επειγουσών συνομιλιών για την αυξανόμενη αιματοχυσία στην Αίγυπτο, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να αναθεωρήσει επειγόντως τις σχέσεις της με τη χώρα.

Πρέσβεις της επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας κλήθηκαν από τις θερινές διακοπές τους για συνομιλίες στις Βρυξέλλες, που άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί μετά τον απολογισμό των νεκρών κατά τις πέντε μέρες βίας στην Αίγυπτο να έχει σκαρφαλώσει στους 800 περίπου ανθρώπους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση Μπαρόζο και Ρομπάι τόνισαν ότι η βία πρέπει να τερματιστεί αμέσως, διαμηνύοντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το διάλογο.

Συνεδριάζουν από σήμερα στη Λευκωσία οι απόδημοι

————————————————————–

Αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι εργασίες του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετισμούς κατά την εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, η Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Καίτη Κληρίδου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Καραολής και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών Μάριος Ιερωνυμίδης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων.

Σήμερα οι απόδημοι θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων από τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη και για την οικονομία από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το απόγευμα το Κεντρικό Συμβούλιο θα μεταβεί στο Προεδρικό όπου θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση από τον Πρόεδρο και τη σύζυγό του προς τιμήν των συνέδρων.

Το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ την Πέμπτη το απόγευμα θα χαιρετίσει ο Πρέσβης των ΗΠΑ John Koening, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Την Παρασκευή θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στις 10 π.μ., στην αίθουσα «Ελιά», του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία».

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση ή όχι του Ν. Μιχαηλίδη

———————————————————————————-

Την απόφαση του στο κατά πόσο δικαιολογείται η έκδοση στην Ελλάδα, του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Ο κ. Μιχαηλίδης θα παρουσιαστεί στις 10:00 ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να αποφανθεί κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε εναντίον του το Εφετείο Αθηνών, σε σχέση με την υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στην προηγούμενη διαδικασία, οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη υποστήριξαν πως η έκτακτη τροποποίηση του συντάγματος έγινε σκόπιμα και ότι, εάν ο πελάτης τους εκδοθεί στην Ελλάδα, θα καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού θα προφυλακιστεί άμεσα και δεν θα μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Χαρακτήρισαν επίσης τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα ως “απάνθρωπες και εξευτελιστικές”, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων και των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων και υποστήριξαν πως οι δημόσιες τοποθετήσεις κρατικών και κομματικών αξιωματούχων, υπέρ της έκδοσης του πρώην Υπουργού, αποτελούν “ωμή επέμβαση στο έργο του δικαστηρίου και προσπάθεια μετατροπής του σε “εργαλείο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων”.

Η υπεράσπιση εξέφρασε δε την ετοιμότητα του κ. Μιχαηλίδη ν` αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του για νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, σε μια δικαστική διαδικασία που θα διεξαχθεί στην Κύπρο.

 

Πετυχημένο χαρακτηρίζει το νέο σύστημα πληρωμής στα νοσοκομεία, η Διεύθυνση Ιατρικών Υπηρεσιών

———————————————————————————————

Πετυχημένο χαρακτήρισε το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γεωργίου, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρόθυμα ανταποκρίνεται και πληρώνει χωρίς διαμαρτυρία.

Σχολιάζοντας παράπονα που ακούγονται, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πάντα θα υπάρχουν παράπονα. “Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα μέχρι να συνηθίσει ο κόσμος αλλά δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα, παρά μόνο στις αρχές μέχρι να καταλάβει ο κόσμος το σύστημα”.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμα ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων, όπου στις πρώτες ημέρες του συστήματος παρατηρήθηκε πτώση στον αριθμό προσέλευσης ασθενών, επανήλθαν οι αριθμοί και πάλι στα ίδια προηγούμενα επίπεδα και στους συνηθισμένους ρυθμούς.

Εξήγησε ότι αυξημένη προσέλευση ασθενών στις Πρώτες Βοήθειες παρατηρείται κυρίως στις παραλιακές πόλεις, δίνοντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Παραλιμνίου όπου δέχεται κόσμο – ντόπιους και ξένους επισκέπτες – από Αγία Νάπα και Πρωταρά.

Στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, παρατηρήθηκε πολύ αυξημένη κίνηση την περασμένη Παρασκευή κι είχαμε παράπονα ότι δεν προλάβαινε ο γιατρός εκεί κι έχουμε στείλει ακόμη ένα γιατρό κατά τα Σαββατοκύριακα.

Ο Αν. Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών τόνισε ότι, για να βγουν σωστά συμπεράσματα για την επάρκεια και την καταλληλότητα του νέου συστήματος, πρέπει να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που θα ληφθούν μετά το Σεπτέμβριο που θα επανέλθει ο κόσμος στους κανονικούς του ρυθμούς από τη μετακίνηση που έχει λόγω καλοκαιρινών διακοπών τον Αύγουστο.

Η δυναμική των νοσοκομείων μας, των κέντρων υγείας και των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών, συνέχισε, είναι προσαρμοσμένη στους κανονικούς ρυθμούς.

 

Με εξαίρεση τις διαρρήξεις κατοικιών, η εγκληματικότητα στην ΕΕ μειώθηκε το 2007-2010

———————————————————————————————–

 

Γενική τάση προς την κατεύθυνση μείωσης των επιπέδων της εγκληματικότητας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περίοδο 2007 -2010, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των περισσότερων μορφών εγκλήματος που καταγράφηκαν από την Αστυνομία στην ΕΕ έχει μειωθεί.

Όπως αναφέρεται, ενώ τα εγκλήματα που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, τις ληστείες και τη βία μειώθηκαν μεταξύ 3 και 6% μεταξύ 2007 και 2010, ο αριθμός των κλοπών αυτοκινήτων έχει μειωθεί σημαντικά κατά την ίδια περίοδο, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 23%.

Αντίθετα, οι διαρρήξεις κατοικιών καταγράφουν μια ανοδική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2010 αναφέρθηκαν 7% περισσότερα κρούσματα διαρρήξεων σε σύγκριση με το 2007.

Ο αριθμός των εγκλημάτων που καταγράφονται στην ΕΕ παρουσίαζε σταθερή μείωση από το 2005 και το 2010 καταγράφηκαν 10% λιγότερα εγκλήματα από ότι 5 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την εν λόγω περίοδο, ο αριθμός των εγκλημάτων αυξήθηκε σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Κύπρος. Ενδεικτικά, στην Κύπρο οι καταγγελθείσες υποθέσεις το 2009 ανήλθαν στις 7104 ενώ το 2010 στις 8387.

Αντίθετα, σε 13 χώρες της ΕΕ ο αριθμός μειώθηκε. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εγκλημάτων μειώθηκε στη Μάλτα κατά 28%, στην Ελλάδα κατά 27% και στην Αγγλία & Ουαλία κατά 25%.

Μουϊζνιεκς: Ο κίνδυνος αύξησης της παιδικής εργασίας απειλεί και την Κύπρο

—————————————————————————————–

Με το πρόβλημα της παιδικής εργασίας που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί μία ζοφερή πραγματικότητα στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, καταπιάνεται ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς, σε παρέμβαση του που πρόκειται να δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη αποτελεί ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι σήμερα, περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών εργάζονται σ` όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, η πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη είναι ζοφερή.

 

 Ρόλο στο Κάστρο της Πάφου δίνει ο Paolo Panizza, σκηνοθετώντας «Το ελιξίριο του έρωτα»

———————————————————————————————-

Στην Πάφο ο χώρος κατέχει σημαντικό ρόλο, υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Paolo Panizza της φετινής παραγωγής της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα», του Gaetano Donizetti, που θα παρουσιαστεί στο 15ο Pafos Aphrodite Festival, και για αυτό το λόγο σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως ζωντανή οντότητα και όχι σαν απλό φόντο του.
Το φετινό 15ο Pafos Aphrodite Festival, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, με τη συμμετοχή μιας ομάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών από τον οργανισμό Opera Futura από τη Βερόνα, αλλά και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Σχετικά με το έργο «Το ελιξίριο του έρωτα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Paolo Panizza δήλωσε ότι όταν το πρωτοάκουσε εντυπωσιάστηκε από την αγνότητα της μουσικής και των χαρακτήρων. «Έχοντας στο μυαλό μου αυτή την πρώτη εντύπωση και επηρεασμένος περισσότερο απ’ αυτό το συναίσθημα φαντάστηκα ένα ιδανικό τοπίο, δραματικό βέβαια, κτισμένο όμως πάνω σε φωτεινούς τόνους, παρά το συνηθισμένο αγροτικό και εξοχικό τοπίο», είπε. Θα είναι, πρόσθεσε, «η άφιξη του Ντουλκαμάρα, του πλανόδιου αγύρτη γιατρού και του ελιξιρίου του που θα φέρει το χρώμα στο χωριό, μεταφορά για το όνειρο και την ψευδαίσθηση η οποία συχνά φέρνει όλη την ποικιλία των χρωμάτων στη ζωή μας.  Ξυπνώντας τα συναισθήματα και την επιθυμία της νιότης βλέπω τον Ντουλκαμάρα ως ένα συμπαθέστατο κήρυκα της ζωντάνιας αντί ως ένα περαστικό πραματευτή. Αν το «Ελιξίριο του Έρωτα» ήταν παραμύθι δεν θα μπορούσε ο Ντουλκαμάρα να αποτελέσει ένα είδος από μηχανής Θεού δημιουργώντας λίγη ψευδαίσθηση και μαγεία;».

Σκεπτόμενος αυτό, συνέχισε, με σεβασμό προς το λιμπρέτο και την μουσική, η πρόθεση του είναι να προσεγγίσει σκηνοθετικά αυτή την όπερα σαν ένα παραμύθι, αφηγημένο μέσα από την υπέροχη μουσική του Donizetti, με κάποιες όμως διασκεδαστικές προσθήκες.
Αναφερόμενος στο ανέβασμα της όπερας στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, επεσήμανε ότι «στην Πάφο, ο χώρος κατέχει ένα σημαντικό ρόλο, σαν να είναι ένας επιπλέον χαρακτήρας στην όπερα, εντυπωσιακός και μοναδικός.  Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να αναμείξω στη σκηνοθεσία αυτό το νέο χαρακτήρα, το Κάστρο της Πάφου, αναδεικνύοντας το όσο το δυνατό περισσότερο, χρησιμοποιώντας το όχι απλώς σαν φόντο αλλά σαν ζωντανή οντότητα. Το «Ελιξίριο του Έρωτα» διαδραματίζεται κυρίως σε μια πλατεία, οπότε θέλησα να επεκτείνω αυτή την πλατεία μέχρι το ακροατήριο χωρίς το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ της σκηνής και του κοινού.

 

Ακόμα και η ορχήστρα θα φαίνεται περισσότερο από ό,τι συνήθως, αφού η μουσική θα αποτελέσει την ιδανική γέφυρα μεταξύ αυτών που θα βλέπουν και θα ακούν το αριστούργημα του Donizetti και αυτών που, πάνω στην σκηνή, θα το αναβιώνουν και θα το ζουν».

 

Για 19η χρονιά «Ιεροκήπεια» παρά το μειωμένο προϋπολογισμό

—————————————————————————

Με μειωμένα κονδύλια και προϋπολογισμό, ο Δήμος Γεροσκήπου εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης καταβάλλει προσπάθειες να υλοποιήσει όλες τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η οργάνωση για 19η συνεχή χρονιά των εκδηλώσεων «Ιεροκήπεια», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου Νίκος Παλιός.

Παρά τη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού, σημείωσε ο κ. Παλιός, ο Δήμος Γεροσκήπου προσπαθεί να διατηρήσει τους πολιτιστικούς θεσμούς σε υψηλό επίπεδο και να υλοποιήσει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της τοπικής αρχής για ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Γεροσκήπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οργανώνει για 19η συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις «ΙΕΡΟΚΗΠΙΑ», πρόσθεσε.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 27 Σεπτεμβρίου και θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των πολιτιστικών, πνευματικών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του κοινού, σημείωσε περαιτέρω.

Μικρές απώλειες στις πλείστες των αγορών του ΧΑΚ

—————————————————————

 

Με ανεπαίσθητες ζημιές έκλεισαν χθες όλες οι αγορές του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου, με εξαίρεση την Εναλλακτική αγορά όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος 0,15% με το δείκτη να σταματά στις 651,41 μονάδες και τον τομέα Ξενοδοχείων που ανέβηκε στις 296,50 μονάδες με κέρδη 2,21%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έπεσε στις 94,05 μονάδες, με απώλειες 0,09%.

Απώλειες 0,09% κατέγραψε και ο δείκτης της Κύριας αγοράς, σταματώντας στις 85,59 μονάδες, όπως και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, που έκλεισε στις 34,86 μονάδες με πτώση 0,31%, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών (μετοχές και χρεόγραφα) ανήλθε στις 68 περίπου χιλιάδες ευρώ.

 

Συγχαρητήρια Προέδρου στην Καρολίνα Πελενδρίτου

————————————————————

Θερμά συγχαρητήρια στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου για την πρόσφατη επιτυχία της εκφράζουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση.

Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Καρολίνα Πελενδρίτου για άλλη μια φορά τίμησε την πατρίδα μας και τον κυπριακό αθλητισμό.

“Η Καρολίνα Πελενδρίτου μάς έκανε για ακόμα μια φορά περήφανους και απέδειξε ότι η Κύπρος διαθέτει αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Φιλική νίκη της Εθνικής Νέων ποδοσφαίρου U-19

——————————————————–

 

Φιλική νίκη με 2-0 επί της Ιορδανίας πέτυχε χθες η Εθνική Κύπρου Νέων U-19, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας ενόψει της συμμετοχής της στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου U-19 τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Τσεχία.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΚΟΠ, ο αγώνας έγινε στο Μακάρειο Στάδιο και κρίθηκε από τέρματα που πέτυχαν ο Ευστάθιος Ευσταθίου στο 19` και ο Παναγιώτης Λοϊζίδης στο 42`.

 

Στις 30 Αυγούστου η Ετήσια ΓΣ της ΚΟΠ

————————————————

 

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Αυγούστου του 2013 στη Λάρνακα η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΚΟΠ, η Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 18.30, ενώ στις 18:00 θα προηγηθούν οι εργασίες της Καταστατικής Συνέλευσης.

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η προετοιμασία για το Europa League ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η προετοιμασία ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, ενόψει της συμμετοχής τους αύριο βράδυ στα play-offs του Europa League.

Η αποστολή του ΑΠΟΕΛ βρίσκεται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει την βελγική Ζούλτε Βάρεγκεμ και θα δώσει τον επαναληπτικό στην Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

Εξάλλου, ο Απόλλωνας ολοκληρώνει τον κύκλο της προετοιμασίας του σήμερα στο Στάδιο ΓΣΠ. Η αποστολή της γαλλικής Νις φτάνει στην Κύπρο σήμερα. Αύριο βράδυ, ο Απόλλωνας θα φιλοξενήσει στις 9.00 το βράδυ στο Στάδιο ΓΣΠ τη Νις και μια βδομάδα αργότερα θα δώσει τον επαναληπτικό στο Στάδιο «Stade du Ray».

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)