Κατάθλιψη στην οικογένεια. Τι πρέπει να κάνω;

Ο ρόλος της οικογένειας και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά σε κάποιο άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι αρκετά σημαντικός και η συμβολή τους μπορεί να είναι καθοριστική για την επιτυχή και γρήγορη θεραπεία του.

Από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών,  “ΑΝΤΙ-ΣΤΙΓΜΑ”. Mε την επιστημονική ευθύνη της Mαρίνας Οικονόµου-Λαλιώτη. Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής.

Το πρώτο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο συγγενής ή ο φίλος είναι να προτρέψει τον πάσχοντα να πάει σε έναν ειδικό για να γίνει η σωστή διάγνωση και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί, μάλιστα, να χρειαστεί και να τον συνοδέψει στο γιατρό. Εφόσον πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα αρχίζει κι επίσημα η προσπάθεια για τη θεραπεία. Eίναι σκόπιμο να παρακολουθείται τα άτομο για το αν παίρνει τα φάρμακά του κανονικά, και παράλληλα να ενθαρρύνεται να ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού κατά γράμμα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βελτίωση από τα φάρμακα καλό είναι να ενημερωθεί ο γιατρός, μήπως χρειαστεί αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής.

Παράλληλα, η γνώση για τη φύση και τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι πολύ σημαντική. Είναι καλό ο άνθρωπος που φροντίζει το άτομο με κατάθλιψη να μάθει όσα περισσότερα γίνεται για τις μορφές και την εξέλιξη της νόσου, την αιτιολογία, τα συμπτώματα, τα είδη θεραπείας και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα και την ίδια τη νόσο και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν, τροποποιώντας τις όποιες λανθασμένες αντιλήψεις, είχε στο παρελθόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr