Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Αυγούστου 2013

Ο απόηχος της υπόθεσης της αποχώρησης του Δημήτρη Χριστόφια από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία και η κατάθεση χθες του τέως Διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη είναι τα δύο βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Γίνεται επίσης αναφορά στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και στις νέες φορολογίες στα τέλη κυκλοφορίας.

«Έτσι κατέστρεψαν Τράπεζες- Συνεργατισμό» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στην κατάθεση του Αθανάσιου Ορφανίδη μεταξύ άλλων ότι το ΑΚΕΛ και η Κεντρική Τράπεζα συνήργησαν για να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αλλού η «Α» αναφέρει ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας θα καταχωρηθούν από την Εισαγγελία κατηγορητήρια εναντίον δύο μελών της ΚΥΠ για την υπόθεση της περιουσίας του Τ/κ στη Δρομολαξιά. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι την Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της αποχώρησης του τέως Προέδρου από την Ερευνητική.

«Αμφισβητείται η Ερευνητική» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις των νομικών συμβούλων του Δημήτρη Χριστόφια για την Ερευνητική Επιτροπή ενώ φιλοξενείται και  δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου . Αλλού αναφέρει ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης εξαπέλυσε ‘μύδρους’ κατά Χριστόφια-Δημητριάδη στην κατάθεση του στην Ερευνητική. Σε άλλο δημοσίευμα η «Σ» γράφει ότι αυξάνονται τα παράπονα πολιτών για λανθασμένες εκτιμήσεις στις φορολογήσεις ακινήτων και ότι το ΤΕΠ καλεί τους παραπονούμενους να υποβάλουν ενστάσεις αν το επιθυμούν.

Υπό τον τίτλο  «Νέα μάχη χαρακωμάτων» στεγάζει το κύριο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι η παρουσία του τέως Προέδρου στην Ερευνητική πυροδοτεί αντιπαραθέσεις και φιλοξενεί τις δηλώσεις των νομικών συμβούλων του Δημήτρη Χριστόφια ενώ σε συναφές ρεπορτάζ φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Αθανάσιου Ορφανίδη. Αλλού αναφέρεται ότι αυξάνονται τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας κατά μέσο όρο 15-20% αφού η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τους ρύπους. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι οι κτηνοτρόφοι Πάφου θα χύσουν γάλα έξω από το Προεδρικό με αφορμή τις αποφάσεις για το πρότυπο του χαλουμιού.
Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Έστησαν δίκη για την Αριστερά» και φιλοξενεί τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΑΚΕΛ για το θέμα της Ερευνητικής με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν προχθές και την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού αναφέρει ότι η κατάθεση Ορφανίδη στην Ερευνητική ‘ήταν φιάσκο με πολλά αναπάντητα ερωτήματα’. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Χ» προβάλλει το θέμα με τους καπνούς που εκδηλώθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού και γράφει για ‘απάθεια της Κυβέρνησης’.

Με τίτλο «Πλήρης αναστροφή της οικονομικής πολιτικής» η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στην κατάθεση Ορφανίδη και γράφει ότι ο τέως Διοικητής κατηγόρησε την Κυβέρνηση Χριστόφια ότι έθεσε υπεράνω το κόμμα αντί τα συμφέροντα της χώρας. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις των νομικών συμβούλων του τέως Προέδρου για την Ερευνητική Επιτροπή με αφορμή τα όσα έγιναν προχθές. Επίσης προβάλλεται η είδηση της δημοπρασίας μιας σπάνιας υπολογιστικής μηχανής από τον 17ο αιώνα.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Στην αντεπίθεση ο Τραπεζίτης» και αναφέρεται στην παρουσία χθες του Αθανάσιου Ορφανίδη στην Ερευνητική και τις τοποθετήσεις του για τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι στα ορεινά θέρετρα εμφανίζονται μη ικανοποιημένοι από τα κίνητρα για αύξηση του τουρισμού. Επίσης γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, το νέο ΔΣ και την ετήσια γενική συνέλευση με αφορμή δημοσίευμα των New York Times για τους Ρώσους μεγιστάνες.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΑΝ)