Ο Κύπριος εκπρόσωπος Στυλιανίδης: Να αξιοποιηθεί από τους απόδημους η θετική αξιολόγηση της Τρόικας

Πρέπει να γίνει παραδεκτό ότι για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική κρίση, η Κύπρος έχασε μέρος από την αξιοπιστία της και έχουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη, βασιζόμενοι σε γεγονότα να την ανατρέψουμε, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων στην Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είπε ότι «ακόμα και σε αυτούς τους πέντε δύσκολους μήνες που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση, μπροστά σε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, καταφέραμε όσο μπορούσαμε να επανακτήσουμε μέρος της αξιοπιστίας της χώρας».

Τόνισε ότι «το πιο σαφές δείγμα αυτής της ανάκτησης αξιοπιστίας προσωπικά το θεωρώ ότι έχει να κάνει σχέση με την τελευταία θετική αξιολόγηση της Τρόικας την οποία όσο κι αν δαιμονοποιούμε, όσο κι εάν μας ενοχλούν διάφορα πράγματα που εμφανίζονται στον Τύπο ως απόψεις και θέσεις τους δεν παύει από το να είναι οι αξιολογητές μας γιατί είναι οι δανειστές μας».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρώτη αυτή  θετική αξιολόγηση, η οποία ήταν πολύ σημαντική και ήταν η πρώτη γιατί δεν αναμενόταν από διεθνείς κύκλους γιατί θεωρείτο ότι η Κύπρος δεν θα επετύγχανε τους συγκεκριμένους στόχους της πρώτης αξιολόγησης, έδωσε μια μεγάλη ώθηση και μας έδωσε μια δυνατότητα να είμαστε πιο απαιτητικοί για το πώς μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι».

Σημείωσε ότι «η πρώτη αυτή αξιολόγηση που κτίζει το υπόβαθρο για να ξαναξεκινήσουμε πρέπει να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε ένα ώριμο πολιτικό σύστημα μετά τη μεγάλη δοκιμασία, οφείλεται στους εργαζόμενους, στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μπορεί να υπάρξει μια νέα συλλογικότητα για τη νέα αρχή».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «μας το είπαν οι συνομιλητές μας ότι δεν πίστευαν ότι με τη διάσωση που έγινε με ιδίους πόρους και το τι συνέβη στον τραπεζικό τομέα και στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας, τη μείωση εισοδημάτων και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου θα είχαμε μια τέτοια κοινωνική ειρήνη».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα ήθελε ως Κυβέρνηση «να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα γιατί όντως μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση αρχίζουν να μας κατατάσσουν όχι σε άλλες χώρες που έχουν μνημόνιο και πρόγραμμα στήριξης, αλλά ότι είμαστε κοντά στην Ιρλανδία».

«Ήταν μια ανάσα η πρώτη αξιολόγηση, η οποία δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με πιο στέρεα βήματα και πιο έντονους ρυθμούς και να κτίσουμε – σε επικοινωνιακό επίπεδο – πάνω σε αυτή τη θετική αξιολόγηση έτσι ώστε να αναστρέψουμε την εικόνα που αποδόθηκε στην Κύπρο στα δύο Eurogroup που ήταν μέρες που εύχομαι Έλληνας να μην ξαναζήσει σε αυτό τον τόπο», είπε ο Εκπρόσωπος.