McDonald’s με «ιταλική φινέτσα»

RTR3D7ON-640x400Η μία είναι μια διάσημη ιταλική φίρμα που βρίσκεται στα χέρια της ίδιας οικογένειας εδώ και τέσσερις γενιές. Η άλλη είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food στον κόσμο. Μπορεί, όπως επισήμανε και μια ιταλική εφημερίδα, για ορισμένους στη γειτονική χώρα οι δυο τους είναι σαν «τον διάβολο και το άγιο δισκοπότηρο», ωστόσο η McDonald’s και η βιομηχανία ζυμαρικών με έδρα την Πάρμα, υπέγραψαν συμφωνία προκειμένου να δώσουν ιταλική γεύση στο Big Mac.

Σε μια συνεργασία που αντικατοπτρίζει τις αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις στην αγορά τροφίμων, η αμερικανική αλυσίδα έχει ήδη βάλει στο μενού της έναντι 4,9 ευρώ, μια σαλάτα ζυμαρικών, την οποία βάφτισε «pennette» και περιγράφει στον κατάλογο της ως μια «ισορροπημένη γευστική μίξη τόνου, ντομάτας, πιπεριάς, κάπαρης και ελιάς, με ρίγανη και αλάτι».

Για την αμερικανική επιχείρηση- που έχει πειραματιστεί και στο παρελθόν στην Ιταλία με τοπικά προϊόντα, όπως την παρμεζάνα και την μοτσαρέλα, η συνεργασία είναι μια προσπάθεια να ξεφύγει από το παγκόσμιο στάνταρντ μενού της και να «ιταλοποιηθεί». Για την 136χρονη βιομηχανία από την Εμίλια Ρομάνα, την κορυφαία στον κόσμο παραγωγής ζυμαρικών, είναι άλλη μία ένδειξη της τάσης της να επεκταθεί σε νέες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των γαστρονόμων σε μια χώρα που υπερασπίζεται  με πάθος την κουζίνα της. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιταλίας Corriere della Sera, για παράδειγμα, παρατήρησε ότι η «περίεργη συμμαχία» μεταξύ της Barilla και του «συμβόλου του catering των “Γιάνκις”» ξεπερνά κατά πολύ «μια εμπορική συμφωνία», αφού «πρόκειται για δυο κόσμους που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση: η ποιότητα με την ταχύτητα και η παράδοση με το μοντέρνο».

Ο Πιέτρο Μπαρίλα άνοιξε το πρώτο κατάστημα ζυμαρικών και ψωμιού στην Πάρμα το 1877 και την επιχείρηση διαχειρίζονται σήμερα τα εγγόνια του: ο Γκουίντο Μπαρίλα είναι ο πρόεδρος, ενώ τα αδέλφια του Λούκα και Πάολο είναι οι αντιπρόεδροι. Τα τελευταία χρόνια η ιταλική εταιρεία έχει αρχίσει να ανοίγεται στην αμερικανική αγορά, ενώ τώρα έχει βάλει στόχο την Ασία, μία ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτη αγορά, μακριά από την Ευρώπη της κρίσης.

Fortunegreece.com