To ΔΝΤ αναθεωρεί ολόκληρο το πρόγραμμα για την Ελλάδα

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Την ώρα που στη Γερμανία το ελληνικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε κεντρικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και το φως στο τούνελ της Ελλάδας μεταφράζεται δια στόματος Σόιμπλε σε τρίτο πακέτο διάσωσης έρχεται το ΔΝΤ να πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα.

Μετά την παραδοχή του λάθους πολλαπλασιαστή που προκάλεσε και τους πρώτους τριγμούς στους κόλπους της τρόικας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε τεχνική εργασία που δημοσιεύτηκε παραδέχεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως ολόκληρο το πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας ήταν λάθος καθώς βασίστηκε σε υπερβολική αισιοδοξία. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η κατά πολύ μεγαλύτερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις έφερε εκτός τροχιάς το πρόγραμμα σε μία ανάλυση όπου επιχειρεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις των προγραμμάτων πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες με υψηλό χρέος.

Οι πολλαπλασιαστές δεν έφταιξαν ισχυρίζεται η τεχνική μελέτη του ΔΝΤ αλλά υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης ενώ εντύπωση προκαλεί και η διαπίστωση πως μερίδιο ευθύνης για τα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις αποτελέσματα έχουν και οι πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις.

Την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το ρόλο του πειραματόζωου του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι καθώς κυρίως από το παράδειγμά της και τα όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός η μελέτη του Ταμείου καταλήγει πως τελικά τα μέτρα θα πρέπει να επιβάλλονται σταδιακά και προς το τέλος των προγραμμάτων, καθώς ορισμένες από τις οικονομίες που ακολουθούν τροχιά δημοσιονομικής σύγκλισης τείνουν να υποπίπτουν σε βαθύτερη ύφεση, στη Γερμανία φουντώνει η πολιτική κόντρα με φόντο τη χώρα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε εκ νέου για το νέο πακέτο στήριξης τονίζοντας πως θα είναι σαφώς μικρότερο από τα προηγούμενα δύο σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί εντελώς από το προσκήνιο μια συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους που θα έβλαπτε πολιτικά την κυβερνητική συμμαχία της Άνγκελα Μέρκελ στην προεκλογική κούρσα.

Όσο όμως κι αν οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να πείσουν πως το ελληνικό πρόβλημα είναι υπο έλεγχο και σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρυνθούν οι γερμανοί φορολογούμενοι με μια ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους η γερμανική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου. «Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» είπε ο Πέερ Στάινμπρουκ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία επισημαίνοντας πως «προφανώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κατά λάθος αυτό που πολλοί υποψιάζονται: η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει». Σκληρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ ο οποίος τόνισε πως «η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για τον γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/265835/to-dnt-anathewrei-oloklhro-to-programma-gia-thn-ellada#ixzz2crJqrv44