Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Αυγούστου 2013

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Κυριακάτικου Τύπου. Γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, στην άσκηση ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή και σε πληροφορίες για τις κινήσεις των Αμερικανών σε σχέση με το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Εξάλλου δίνεται συνέχεια στο θέμα που προέκυψε με την αποχώρηση του τέως Προέδρου από την ερευνητική και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ενώ παράλληλα όλες σχεδόν οι κυριακάτικες εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις από πολιτικούς και άλλους παράγοντες.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Ποινικές διώξεις κατά σωματείων» και αναφέρει ότι ο έφορος ΦΠΑ έστειλε τελευταία προειδοποίηση σε μεγάλη ομάδα ποδοσφαιρικών σωματείων και προχωρεί αμέσως σε άσκηση ποινικών διώξεων για οφειλές έως και 13,2 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα αναμένονται στην Κύπρο στελέχη της ρωσικής ITERA για την τελική διαπραγμάτευση σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι αρχίζει από αύριο στο ΥΠΟΙΚ η εξέταση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των Προϋπολογισμών των υπουργείων και ανεξάρτητων υπηρεσιών .

«Χοντραίνει το παιγνίδι για την Τρ. Κύπρου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο για τα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν στο νέο ΔΣ και ότι Ρώσοι και άλλοι ξένοι αποκτούν το ΄πάνω χέρι’. Σε άλλο θέμα η «Σ» φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ με δηλώσεις νομικών και πολιτικών παραγόντων σε σχέση με την αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε από την αποχώρηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας από την ερευνητική για την οικονομία. Αλλού προβάλλονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών και τις κινήσεις και χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Με τίτλο «Σενάριο ενδιάμεσης συμφωνίας» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε σενάριο για προώθηση φόρμουλας διαμόρφωσης πλαισίου λύσης και ότι η μορφή πλαισίου θα παραπέμπει σε ιδέες Γκάλι. Αλλού αναφέρεται στις αλλαγές και διαφοροποιήσεις στα δάνεια λόγω Τρόικας και γράφει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να ανακτήσουν τα ποσά από μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τις αρχές να ετοιμάζουν τριμηνιαίες εκθέσεις για την παρακολούθηση χρεών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται κύμα επιστροφής και επανεγκατάστασης στα χωριά.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Στοχοποιείται το ΑΚΕΛ» και προβάλλει συνέντευξη του Γιώργου Λουκαϊδη με αφορμή τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις λόγω της αποχώρησης του Δημήτρη Χριστόφια από την ερευνητική. Αλλού γράφει ότι το επόμενο 15νθημερο θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου με καθοριστικές εξελίξεις την Τρίτη όταν συνέρχεται η Επιτροπή Οικονομικών και πραγματοποιείται και η συνάντηση Διοικητή-ΣΥΚΑΛΑ. Σε άλλο θέμα της η «Χ»  προβάλλει τις τοποθετήσεις Άντρου Κυπριανού για τα όσα ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής για την οικονομία ο τέως Διοικητής της ΚΤ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Χημικά εργαλεία στη Συρία» και αναφέρεται στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις με αφορμή την επίθεση με χημικά αέρια στη Δαμασκό. Αλλού αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου (UEL) έχει διατάξει έρευνα για το κλείσιμο του παραρτήματός του στην Κύπρο στο οποίο είχαν εγγραφεί μόλις 17 φοιτητές. Σε άλλο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν οι ξένοι τουρίστες τα αξιοθέατα της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο « Σκληραίνει το παιγνίδι με το γκάζι» και γράφει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως πρέπει να επιδιωχθεί λύση πριν από το 2015 η οποία θα αποτελεί και τη χρυσή τομή συνεργασίας Αθηνών, Τελ Αβίβ, Αγκυρας και Λευκωσίας στο θέμα της ενέργειας. Αλλού αναφέρει ότι αρχίζει κρίσιμη εβδομάδα για την Τράπεζα Κύπρου με την έναρξη επαφών του Διοικητή για ορισμό του νέου ΔΣ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει για μελέτη με βάση την οποία η ύφεση το 2013 και 2014 θα ανέλθει σε μεγαλύτερο ύψος και ενδεχομένως και το ΑΕΠ να μειωθεί έως και 16,7%.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι» και φιλοξενεί συνέντευξη του Χρίστου Τριανταφυλλίδη για την οικονομία και το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζεται το ‘μπάχαλο’ με το σύστημα ασφαλείας στις Κεντρικές Φυλακές και ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών είναι ενοχλημένος με τις συνεχείς αποκαλύψεις για το θέμα. Επίσης η «Μ» φιλοξενεί δημοσίευμα για την αεροναυτική άσκηση με την εμπλοκή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΑΝ)