Ιταλία: Ξεπέρασαν τα 9 εκατ. οι άνεργοι

Οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εργασία τους ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το συνδικάτο CGIL.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι, τα πρόσωπα που έχουν πλέον πάψει να ζητούν εργασία, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες σε επισφαλείς θέσεις εργασίας ή σε θέσεις μερικής απασχόλησης παρότι επιδιώκουν πλήρη απασχόληση.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι Ιταλοί που συγκαταλέγονται στις κατηγορίες αυτές έφτασαν τα 9,117 εκατ., επισημαίνει το CGIL. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται αυξημένος κατά 10,1%. Σε σύγκριση μάλιστα με το πρώτο τρίμηνο του 2007, η αύξησή τους φθάνει το 60,9%. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τονίζει το συνδικάτο.

Προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και οι ιταλικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Τον Ιούνιο, η μείωση των πωλήσεων όσον αφορά τα είδη τροφίμων σε ετήσια βάση άγγιξε το 3%.

«Για να επιβιώσουν οι Ιταλοί κάνουν συνεχώς οικονομία και ψάχνουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές», αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

Στους υπόλοιπους τομείς εκτός τροφίμων, η μείωση των πωλήσεων λιανικής υπολογίσθηκε ότι έφτασε κατά μέσο όρο το 3,1%.

Τα μικρά καταστήματα υφίστανται την μεγαλύτερη πτώση των λιανικών πωλήσεων (-3,6%), αλλά και τα πολυκαταστήματα χάνουν διαρκώς πελάτες, με συρρίκνωση των πωλήσεων τους τον Ιούνιο 2,3% σε ετήσια βάση.

Τα εκπτωτικά καταστήματα («ντισκάουντ») τροφίμων, τα οποία κατάφερναν να διατηρούν τους πελάτες τους υπέστησαν μείωση πωλήσεων κατά 1,3% τον ίδιο μήνα.

 

Zougla.gr