Μέρκελ: «Δεν έπρεπε να δεχτούμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ», ήταν το μήνυμα που απέστειλε, χθες, η Καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που διενεργεί, για να κερδίσει μια τρίτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Η κυρία Μέρκελ επέρριψε στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, στην οποία ανήκε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, την ευθύνη γι’ αυτή την «θεμελιωδώς εσφαλμένη» απόφαση, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη», δήλωσε, χειροκροτούμενη, η κυρία Μέρκελ, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης μερικών εκατοντάδων προσώπων στη μικρή πόλη Ρένσμπουργκ της βόρειας Γερμανίας.

Η συντηρητική Καγκελάριος, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε και πάλι τον κ. Σρέντερ ότι συγκατατέθηκε το 2001 στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, εξασθενώντας έτσι τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Το Σάββατο είχε ήδη επιτεθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σχετικά με το θέμα αυτό λέγοντας: «Δεν μπορεί αυτοί που δέχθηκαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη να μας λένε σήμερα ότι έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα».

 

Την υπενθύμιση ότι ήταν η Γερμανία αυτή που πρώτη παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας, προέβαλε, από μέρους του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ.Κούρκουλας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το σχόλιο της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η συζήτηση για τη δομή και την αρχιτεκτονική του ευρω, είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και τώρα όλοι γνωρίζουν πως το ευρωσύστημα παρουσιάζει αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν”, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη της χώρας μας έγκειται στο ότι “βεβαίως, η Ελλάδα δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη».

Αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές και τις επιπτώσεις τους στα καθ’ ημάς, ο κ. Κούρκουλας δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τις «επιπτώσεις των προεκλογικών ρητορειών» στα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα μας, δεδομένου ότι «έχουν ήδη συμφωνηθεί πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης και της Ελλάδας».

Μεγάλο συνασπισμό δείχνει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία

Μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υποδεικνύει ως πιθανότερο ενδεχόμενο αποτέλεσμα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου μια νέα δημοσκόπηση στην Γερμανία, με το κόμμα της Μέρκελ, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), να συγκεντρώνει ποσοστό 41%, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 22% και τους Φιλελεύθερους μόλις στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%.

Πάντως η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, έχει περιθώριο σφάλματος 2,5%.

Η δύναμη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία κατά την έρευνα φθάνει στο 2-3%, έχει ενδεχομένως υποτιμηθεί. Οι Πράσινοι περιορίζονται στο 11% (από 13%), ενώ το κόμμα Η Αριστερά ανεβαίνει στο 10% (από 8%).
Κέρδος online