Τουρκία: Άρχισε η δίκη των υπόπτων για το πραξικόπημα του 1997

Ο υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενος αυτής της δίκης, ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, δεν θα είναι παρών στο δικαστήριο εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του – Οι κατηγορούμενοι που είναι προφυλακισμένοι κρατούνται σήμερα στη φυλακή του Σιντσάν

Η δίκη των υπόπτων για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, το τελευταίο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, που υποχρέωσε το 1997 την πρώτη ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία, άρχισε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα.

Εκατόν τρία πρόσωπα, τα 37 από τα οποία είναι προφυλακισμένα, κατηγορούνται στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διαδικασίας, που αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στην αμφιλεγόμενη προσπάθεια του ισλαμοσυντηρητικού τουρκικού καθεστώτος για να εκτοπίσει τους στρατηγούς από τη σφαίρα της πολιτικής.

Ο υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενος αυτής της δίκης είναι ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, ο απόστρατος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, 81 ετών, ο οποίος δεν θα είναι παρών στο δικαστήριο εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του.

Αντιθέτως ο υπαρχηγός του, ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, είναι παρών στο δικαστήριο.

Πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί και πολίτες βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για “ανατροπή της κυβέρνησης”.

Οι κατηγορούμενοι που είναι προφυλακισμένοι κρατούνται σήμερα στη φυλακή του Σιντσάν, στην περιφέρεια της Άγκυρας, όπου ο στρατός είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 1997 μια φάλαγγα τεθωρακισμένων να παρελάσει στους δρόμους. Οι τότε ισλαμιστικές δημοτικές αρχές είχαν λίγο νωρίτερα οργανώσει μια δημόσια συγκέντρωση για την “απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ”, κατά την οποία είχαν πλέξει το εγκώμιο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Αυτή η επίδειξη ισχύος, σε συνδυασμό μ’ ένα τελεσίγραφο, είχε αρκέσει για να ωθήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς αιματοχυσία και χωρίς να επιβληθεί στρατιωτικό καθεστώς.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή των αρχών της Δημοκρατίας, με πρώτη την αρχή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχει ανατρέψει τρεις πολιτικές κυβερνήσεις το 1960, το 1971 και το 1980.

Η κυβέρνηση που ωθήθηκε σε παραίτηση το 1997 είχε επικεφαλής τον Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε το 2011 και ήταν ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ