Δαχτυλίδι του Χίτλερ με σβάστικα από ρουμπίνια

Ένα επίχρυσο δαχτυλίδι με μια σβάστικαφτιαγμένη από ρουμπίνια, που φέρεται ότι ανήκε άλλοτε στον Αδόλφο Χίτλερ, πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία τις προσεχείς εβδομάδες, ανακοίνωσε ένας οίκος δημοπρασιών του Μέριλαντ.

Το επί σειρά ετών χαμένο ασημένιο δαχτυλίδι, που πιστεύεται ότι είχε δωρίσει στον ηγέτη των ναζί ο χρυσοχόος Καρλ Μπέρτολντ, αποτιμάται από 75.000 ως 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Alexander Historical Auctions ο οποίος εδρεύει στοΤσέζαπικ του Μέριλαντ.

Ο Μπέρτολντ ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον Χίτλερ, καθώς οι δουλειές του αναπτύχθηκαν ραγδαία επί των ημερών του ναζιστή δικτάτορα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών αυτό. Μόλις μερικές εβδομάδες αφότου οι ναζί κατέλαβαν την εξουσία, ο ίδιος ο Μπέρτολντ φέρεται ότι διηύθυνε την εκκαθάριση της σχολής καλών τεχνών Σταντελσίλε της Φραγκφούρτης, απομακρύνοντας εκείνους που οι ναζί αποκαλούσαν “εκφυλισμένους” καθηγητές – περιλαμβανομένου του Μαξ Μπέκμαν και άλλων “υπηρετών της μπολσεβίκικης εβραϊκής κουλτούρας”.

Στο φανταχτερό δαχτυλίδι κυριαρχεί, στο κέντρο, μια σβάστικα που σχηματίζεται από ρουμπίνια και περιβάλλεται από φύλλα δρυός, σε μια ελαφρά διάστικτη επιφάνεια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Θα πωληθεί μαζί με μια γυαλιστερή ασημένια θήκη σε σχήμα υφηλίου με μια σβάστικα. Η επίχρυση επικάλυψη 24 καρατίων έχει φθαρεί και σχεδόν ολοκληρωτικά χαθεί από την επιφάνεια του δαχτυλιδιού.

Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως το δαχτυλίδι είναι αυθεντικό. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι το βρήκε ένας Αμερικανικός στρατιωτικός στο πλημμυρισμένο υπόγειο ενός κτιρίου που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στο Μόναχο, στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δαχτυλίδι αυτό ανήκε κατά καιρούς σε διάφορους συλλέκτες. Ο τελευταίος απεβίωσε πριν από δύο χρόνια κι ένας εγγονός του ανέθεσε στον οίκο δημοπρασιών να το πωλήσει.
Πηγή: Inews.gr