Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το «άναμμα της φλόγας» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ που θα καταδείξει πολλά ως προς την ποσότητα και την ποιότητα, τα 14 μνημονιακά νομοσχέδια που τίθενται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, οι υποψηφιότητες για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και οι εξελίξεις γύρω από την αναμενόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, είναι τα κυριότερα θέματα των πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η φλόγα θα δείξει», γράφει ότι η έφθασε η ώρα της αλήθειας για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12, καθώς η ανάλυση της φλόγας από τους εμπειρογνώμονες της Noble θα αποκαλύψει σαφείς ενδείξεις για την ποσότητα και την ποιότητα του κυπριακού φυσικού αερίου. Αλλού, γράφει ότι φορτηγό πλοίο υπό κυπριακή σημαία με ύποπτο φορτίο που προοριζόταν για τη Συρία, εντοπίστηκε στο Πορτ Σάιτ και οδηγήθηκε σε ιταλικό λιμάνι ύστερα από ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης. Σε άλλο της θέμα γράφει για την υπόθεση της πώλησης τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά, σημειώνοντας πως υπάρχουν νέα στοιχεία και είναι πιθανόν να γίνουν νέες συλλήψεις, ενώ χθες ανανεώθηκε η κράτηση για τους δύο αστυνομικούς και τον Νίκο Λίλλη.

 

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Τους κουρεύουν και τις μετοχές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι από την σύγκριση δύο ανακοινώσεων, μια της Κεντρικής Τράπεζας στις 16 Μαΐου και μια της Τράπεζας Κύπρου στις 3 Σεπτεμβρίου, προκύπτει διαφορά αρκετών εκατομμυρίων την οποία θα πληρώσουν οι κουρεμένοι καταθέτες, οι οποίοι θα πάρουν μετοχές λιγότερες κατά 5,25%. Αλλού, γράφει ότι μετέωρο είναι ακόμα το θέμα της συμμετοχής του κράτους με 99% στο νέο σχήμα για τον Συνεργατισμό, και προσθέτει πως τον πρώτο χρόνο ο Συνεργατισμός θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 150 εκ. ενώ σε καλές εποχές τα κέρδη του δεν υπερέβαιναν τα 100 εκ. Σε άλλο της θέμα γράφει για το Συριακό, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των G20, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα φέρεται αποφασισμένος για κτύπημα στη Συρία.

 

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χωρίς υποψήφιο η Λαϊκή», γράφει στο κύριο του θέμα ότι συνολικά 45 είναι οι υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μετά από υποδείξεις του Υπουργού Οικονομικών, δεν υπάρχει υποψηφιότητα από τη διαχειρίστρια της «κακής» Λαϊκής που εκπροσωπεί το 18,1% του κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι η συμφωνία για επανάκτηση των μετοχών του Συνεργατισμού στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών, προνοεί ότι ο Συνεργατισμός θα έχει το δικαίωμα θα έχει το δικαίωμα μέσα στην επόμενη πενταετία να χρησιμοποιήσει μέρος των κερδών του για επαναγορά των μετοχών που κατέχει το κράτος. Αλλού, γράφει ότι η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να επιβληθεί επιπρόσθετο τέλος δύο ευρώ σε όλα τα υφιστάμενα οχήματα ως αντιστάθμισμα στην απόφαση για μείωση των τελών στα τουριστικά λεωφορεία.

 

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλοι σήμερα έξω από τη Βουλή», γράφει ότι σε δυναμική και μαζική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή καλεί τους πολίτες το ΑΚΕΛ για να διαδηλώσουν ενάντια στα μνημονιακά νομοσχέδια  των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ, τα οποία νομοσχέδια, προβλέπουν δυσβάστακτες φορολογίες και βάρη. Αλλού, αναφορικά με το Κυπριακό, η «Χ» γράφει ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουν οι συνομιλίες, την ώρα που ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δηλώνει ότι ‘θα μας βρουν αντιμέτωπους όποιοι επιχειρήσουν να επιβάλουν κακή λύση’. Αλλού, γράφει ότι με προβλήματα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, και πώς το ΑΚΕΛ ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Παιδείας και διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Ο πόλεμος στη Συρία ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5 σεντ το λίτρο ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Αλλού, κάτω από φωτογραφία του Αμερικανού Προέδρου, γράφει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έθεσε χθες μια ωμή πρόκληση στους σκεπτικιστές βουλευτές, λέγοντας ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τότε θα βρεθεί σε ρίσκο τόσο η διεθνής εικόνα όσο και η αξιοπιστία των ΗΠΑ. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας αρχίζει έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες που έχουν σχέση με τις προμήθειες τροφίμων στην Εθνική Φρουρά.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προσέχετε τα παιδιά μας», ότι η παραλίγο υπογραφή συμβολαίου ενός 22χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου, σε ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου, καταδεικνύει το κενό που υπάρχει στην Κύπρο σε θέματα ελέγχου ατόμων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.  Αλλού, γράφει για τις σειρήνες που ήχησαν γύρω από τη Συρία, καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει στόλο στη Μεσόγειο την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την στρατιωτική επέμβαση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους την μεγαλύτερη ποσοστιαία ύφεση στην Ευρώπη.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΧΡ)