Ομπάμα: Δε θα επιτεθούμε αν δεχτεί έλεγχο ο Άσαντ – Σήμερα νέο Διάγγελμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που απόψε (Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου)  θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας, δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την Συρία να αποδέχεται διεθνή έλεγχο για τα Χημικά της Όπλα, μετά τη σχετική πρόταση της Ρωσίας, είναι το αποτέλεσμα των απειλών της Ουάσινγκτον για στρατιωτικά πλήγματα. Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα “διακοπής” των προετοιμασιών για μία πολεμική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, εάν επιβληθεί έλεγχος επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, απάντησε ότι “εάν συμβεί αυτό, είναι απολύτως πιθανόν”.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα (όπως τόνισε και στις 6 συνεντεύξεις που έδωσε χθες), το ενδεχόμενο διεθνούς ελέγχου στο οπλοστάσιο της Δαμασκού “μπορεί να αποτελεί σημαντική εξέλιξη”.  Ο Ομπάμα είναι αντιμέτωπος με την κοινή γνώμη, που σε ποσοστό άνω του 60% δε θέλει να γίνει επέμβαση στη Συρία και αυτό τον αναγκάζει να φανεί πιο διαλλακτικός.  Έτσι, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην συριακή κυβέρνηση: “Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, διότι δεν τους έχουμε δει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα δύο τελευταία χρόνια”, είπε.

Όλοι υπέρ του ελέγχου

Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία και η Κίνα τάχθηκε υπέρ της… ρωσικής πρότασης.

Η Γαλλία, θεωρεί πως η ρωσική πρόταση αξίζει “ενδελεχούς εξέτασης”. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς ζήτησε “σαφείς, ταχείες και επαληθεύσιμες” δεσμεύσεις από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού. Στο ίδιο μήκος και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα” τη ρωσική πρόταση.

Η επίθεση με τους 1400 νεκρούς έγινε με εντολή του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με τη Humans Rights Watch

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρότεινε από την πλευρά του τη δημιουργία ζωνών στη Συρία, οι οποίες να τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να καταστραφούν τα χημικά όπλα. Μιλώντας για “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι “μελετά το ενδεχόμενο” να ζητήσει την επείγουσα σύγκλησή του για να επιληφθεί της πρότασης.

Συριακή αντιπολίτευση: Πολιτικός ελιγμός

Οι εξελίξεις δεν ικανοποιούν τη συριακή αντιπολίτευση, που κατήγγειλε ως “πολιτικό ελιγμό” την ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου και ζήτησε και πάλι μία “ισχυρή απάντηση” κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

“Η τελευταία έκκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποτελεί πολιτικό ελιγμό που εντάσσεται στο πλαίσιο των άχρηστων καθυστερήσεων και η οποία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά περισσότερους νεκρούς και καταστροφές για τον συριακό λαό”, αναφέρει ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης που εκδόθηκε τη νύχτα.