Ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπουν Αυστραλοί Βουλευτές

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου της Βικτώριας, κ. Bruce Atkinson, και τον πρόεδρο της Νομοθετικής Συνέλευσης, κ. Ken Smith. Οι Έλληνες της Αυστραλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων ενώ οι Αυστραλοί Βουλευτές διέγνωσαν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος τους κ.κ. Atkinson και Smith, είπε τα ακόλουθα:
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υποδεχόμαστε με πολύ θετικά συναισθήματα, εσάς ως εκπροσώπους μιας φίλης χώρας, η οποία μας έχει στηρίξει πάρα πολλές φορές σε δύσκολες ώρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στήριξη και τη βοήθεια σας στις πυρκαγιές του 2007, πέραν βεβαίως της μεγάλης στήριξης που μας έχετε προσφέρει στα εθνικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι στην Αυστραλία ζουν πάρα πολλοί Έλληνες τους οποίους έχετε αγκαλιάσει, προσφέροντάς τους το πλαίσιο εκείνο όπου μπορούν να δημιουργούν και να προσφέρουν.

Οι σχέσεις που διατηρούμε με την Αυστραλία βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, η συνεργασία μας με την πρέσβη σας στην Ελλάδα είναι εξαιρετική και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε τομείς στους οποίους υπάρχει το περιθώριο.
Θέλω, επίσης, να καλωσορίσω τα μέλη του Επιχειρηματικού Συμβούλιου Ελλάδας-Αυστραλίας, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και το οποίο συμβάλλει καθοριστικά προς την εμβάθυνση της διμερούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εμείς περάσαμε μια κρίση που, βεβαίως, ήταν κρίση ευρύτερα της ευρωζώνης. Ωστόσο, η Ελλάδα προσπάθησε σκληρά και οι προσπάθειές της αναγνωρίστηκαν από όλους. Πιστεύω, δε, πως έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό πλαίσιο υποδοχής επενδύσεων για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ πως θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες όλες οι επαφές που θα πραγματοποιήσετε στην Ελλάδα και με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες».

Ο πρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου της Βικτώρια, κ. Bruce Atkinson, ως επικεφαλής της αποστολής, ανέφερε τα εξής:
«Είναι τιμή για εμάς που βρισκόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, κατόπιν των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελεί ένα πολύ καλό χώρο για επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρουμε στη χώρα μας, στους επιχειρηματικούς συνδέσμους με τους οποίους συνομιλούμε εκεί. Είναι πολύ σημαντικό το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Αυστραλίας. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στη Βικτώρια και σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσει στο να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία η επίσκεψη αυτή για να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή μας, είχαμε πολλές συναντήσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις και θεωρώ ότι η αισιοδοξία που παρατηρείται είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν διαφέρουν από αυτά που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου. Η Αυστραλία ως χώρα και η Βικτώρια ως Πολιτεία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το τι θα συμβεί στο μέλλον, με τις πρωτοβουλίες που έχετε λάβει. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε από την ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη που αποτελείται από ανθρώπους ικανότατους που εργάζονται πολύ σκληρά, από επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες, πιστεύω πως αυτά τα χαρακτηριστικά εδώ στην Ελλάδα θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει πολύ γρήγορα. Βεβαίως είναι πολλές οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε, δεν θα βελτιωθούν τα πράγματα εν μια νυκτί, έχει δημιουργηθεί όμως το πλαίσιο και είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας–Αυστραλίας συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι είναι πολύ στενές, έχουμε περάσει πολλά μαζί τόσο καλά όσο και άσχημα, σε πολέμους και σε οικονομικές δυσκολίες αλλά πάντοτε ήταν καλές οι σχέσεις μας. Σας διαβεβαιώνω ότι και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντηρεί αυτή την υγιή σχέση με την Ελλάδα».