Κλείνουν τα ελληνικά Προξενικά Λιμεναρχεία για οικονομία

Με στόχο τη μείωση κόστους, μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, καθώς και την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, μέσω της σύστασης Λιμεναρχείων σε λιμάνια που καταγράφουν υψηλή ναυτιλιακή κίνηση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προωθεί άμεσα την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στη μείωση και αναδιάρθρωση των Προξενικών Λιμεναρχείων (Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων).

Μεταξύ άλλων θα κλείσει και το Προξενικό Λιμεναρχείο του Σίδνεϊ.

Υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η απόφαση για τον επονομαζόμενο «ναυτιλιακό Καλλικράτη».Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας «σκοπός της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση κόστους, μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, καθώς και η αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, μέσω της σύστασης Λιμεναρχείων σε λιμάνια που καταγράφουν υψηλή ναυτιλιακή κίνηση».Όπως αναφέρεται με την υπουργική απόφαση προκύπτει ετήσιο οικονομικό όφελος της τάξεως άνω των 800.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση των πλωτών μέσων, καθώς και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο της απόφασης, καταργούνται -από τα ήδη υπάρχοντα- τα παρακάτω Προξενικά Λιμεναρχεία:
Αμβέρσας (Βέλγιο), Αμβούργου (Γερμανία), Βανκούβερ (Καναδάς), Βενετίας (Ιταλία), Κωστάντζας (Ρουμανία), Λαττάκειας (Συρία), Μόντρεαλ (Καναδάς), Μπαντάρ-Αμπάς (Ιράν), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Οδησσού (Ουκρανία), Σίδνεϊ (Αυστραλία), Χονγκ-Κονγκ (Χόνγκ-Κόνγκ) και Τεργέστης (Ιταλία).
Παράλληλα, ιδρύονται Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων σε λιμάνια αυξημένης ναυτιλιακής κίνησης και σπουδαιότητας για τα εθνικά συμφέροντα και, συγκεκριμένα, στη Βενεζουέλα, στη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α, στο Ντουμπάι, στον Παναμά, καθώς και στο Περθ της Αυστραλίας.

Στην εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για παύση της λειτουργίας των υπό κατάργηση Προξενικών Λιμεναρχείων, από την ημερομηνία λήξης της θητείας του ήδη υπηρετούντος σε αυτά προσωπικού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι, εφεξής, όσοι επιλέγονται για να υπηρετήσουν σε θέση ναυτιλιακού ακολούθου, θα πιστοποιούνται πριν από την αναχώρησή τους και ως επιθεωρητές. Με τη ρύθμιση αυτή εξοικονομούνται επιπλέον χρήματα, καθώς το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται, πλέον, από την επιβάρυνση καταβολής οδοιπορικών και λοιπών εξόδων σε επιθεωρητές, που μέχρι τώρα μετακινούνται από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.