Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η σύγκρουση Κυβέρνησης – Κεντρικής και οι περαιτέρω εξελίξεις και αντιδράσεις γύρω από το θέμα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.
Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έγκριση των υπόλοιπων 6 μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, ο χθεσινός αγώνας Απόλλωνα – Τρανζοσπόρ, καθώς και τα τεκταινόμενα μετά τη δολοφονία στην Ελλάδα από μέλος της Χρυσής Αυγής του μουσικού Παύλου Φύσσα.Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παρέδωσε την Κεντρική στην Alvarez & Marsal» γράφει ότι με συμβόλαιο 1 εκ. ευρώ το μήνα ο κ. Ajay Rawal και τρεις συνεργάτες του χειρίζονται την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, προσθέτοντας ότι ο Διοικητής της ΚΤ τον παίρνει μαζί του και στις συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ βρήκε αδύναμο διοικητικό πλαίσιο, ‘παραμορφωμένο’ ισολογισμό λόγω μεγάλου ELA, απουσία Επιτροπής Ελέγχου και συγκέντρωση του ελέγχου και της εποπτείας στα χέρια του Διοικητή. Αλλού γράφει για διαβεβαιώσεις του Ρώσου Πρεσβευτή ότι τα ρωσικά κεφάλαια θα μείνουν στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αμετάβλητες μένουν οι τιμές των καυσίμων παρά τις μειώσεις διεθνώς.
“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο «Δύσκολο εγχείρημα η παύση του Διοικητή» επικαλείται δηλώσεις του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του Αλέκου Μαρκίδη στη «Σ» ότι η πρόθεση του Προέδρου να παύσει το Διοικητή της Κεντρικής είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθώς και ότι ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση ανεξάρτητων αξιωματούχων τα πράγματα έχουν καταστεί πολύ δύσκολα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι μεγαλώνει η λίστα των απόρων και μειώνεται η προσφορά και ότι κόσμος οδηγείται ακόμη και στην αυτοκτονία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν και ότι «ένας βγαίνει, τρεις μπαίνουν στις φυλακές».
“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο «Τελείωσε το σίριαλ» γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης ενέκρινε και τους έξι συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε εξαιτίας των κακών χειρισμών της Κεντρικής έχει προκαλέσει ζημιά στην εικόνα της Τράπεζας Κύπρου κυρίως μεταξύ των ξένων μετόχων και καταθετών της. Αλλού και φιλοξενώντας φωτογραφία από διαδήλωση στην Ελλάδα, γράφει ότι σε ανώτατο επίπεδο η ελληνική Κυβέρνηση αναζητεί νομικούς τρόπους ώστε να μπει φραγμός στις παράνομες ενέργειες αξιωματούχων και μελών της Χρυσής Αυγής. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με τις διαβάσεις πεζών, αφού ήδη 10 είναι ήδη εκτός λειτουργίας και κάνει λόγο για πεπαλαιωμένο σύστημα.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εξήγγειλε μαζικές απολύσεις από αέρος» γράφει ότι μαζικές απολύσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς, προτού αυτοί ξεπουληθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προανήγγειλε από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΜΕΓΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη προπαγάνδα Προεδρικού» γράφοντας ότι από τη συνέντευξη του Προέδρου επιλέχθηκε το απόσπασμα για αποπομπή του Διοικητή της Κεντρικής, το οποίο είχε αποσταλεί στα πλείστα ΜΜΕ και όχι στη «Χ» νωρίς το απόγευμα, ενώ η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 22.00. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα καλεί όλους στην σημερινή αντιφασιστική πορεία της ΕΔΟΝ, ως αντίδραση για τη δολοφονία του Παύλο Φύσσα από Χρυσαυγίτη.Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily”, με τον τίτλο «Μάχη Τραπεζίτη» γράφει ότι αυξάνονταν οι φωνές χθες βράδυ που ζητούσαν την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής μετά τη δήλωση του Προέδρου ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό για να τον απομακρύνει από τη θέση του. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία προβάλλει την τέλεση του πρώτου πολιτικού γάμου στην Αγία Νάπα, σε ειδικά διαμορφωμένη τοποθεσία στο Κάβο Γκρέκο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για προειδοποιήσεις καθώς επανεμφανίζεται η φυματίωση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφορτωθούν το αφεντικό της Κεντρικής» ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας προειδοποιεί ότι η απόλυση του Διοικητή της Κεντρικής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για τον ποδοσφαιρικό αγώνα χθες μεταξύ Απόλλωνα και τουρκικής Τρανζοσπόρ και αναφέρεται στη σύγχυση σχετικά με την πτήση που μετέφερε την τουρκική ομάδα. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην ανακάλυψη από αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Αγία Βαρβάρα – Ασπρόκρεμνος ολόκληρου ειδωλίου που χρονολογείται μεταξύ 10.500 και 11.000 χρόνων.Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Δήμιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» γράφει για άλλη μια εκτέλεση που έγινε μέσω τηλεοράσεως, προσθέτοντας ότι είναι ο Διοικητής τη ΚΤ είναι αποδιοπομπαίος γιατί εφαρμόζει τις συμφωνίες που οι ίδιοι υπέγραψαν.  Αλλού, γράφει ότι αφόρητες πιέσεις ασκεί παρασκηνιακά ο Αρχιεπίσκοπος και ότι προσπαθεί εναγωνίως να κρατήσει τον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει για ρεκόρ αθέτησης υποσχέσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αναφορά σε 14 «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πανίκος Δημητριάδης Persona Non Grata» γράφει ότι η κρίση στις σχέσεις Κυβέρνησης – Κεντρικής  που υπόβοσκε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της Προεδρίας από το Νίκο Αναστασιάδη πέρασε στη φάση της έκρηξης μετά τη συνέντευξη του τελευταίου στο ΜΕΓΑ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για επιστολή της Κεντρικής προς τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Κυπρή την 1η Φεβρουαρίου 2013 ότι το κούρεμα καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό. Αλλού γράφει ότι δεν φεύγουν τα ρωσικά κεφάλαια επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στο περιθώριο συνεδρίου, στη Λευκωσία.(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)