Συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη Βενιζέλος – Ποπόσκι

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της π.Γ.Δ.Μ. N. Poposki είχε σήμερα στην Νέα Υόρκη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος, συναντήθηκε, σήμερα Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της π.Γ.Δ.Μ. Nikola Poposki.
Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Poposki, τις θέσεις που παρουσίασε στον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimetz, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου, στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νϊμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βενιζέλο είχε χαρακτηρίσει τη συνάντησή τους εποικοδομητική και είχε υποστηρίξει ότι ο Έλληνας υπουργός του παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και για την τελευταία πρόταση που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του Έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε, ήταν σαφέστατη.

Η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είχε πραγματοποιηθεί  τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.  Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση, τότε, του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, στη συνέντηση εκείνη είχαν συζητηθεί  “οι διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική προτεραιότητα που δίνουν οι δύο πλευρές στην επίλυση της διένεξης για το όνομα, καθώς και οι συνέπειες του χρέους και της οικονομικής κρίσης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο”…