Έπαινοι Λαγκάρντ σε Σαμαρά – Συζητήθηκε η βιωσιμότητα του χρέους

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει μετά και τον τελευταίο έλεγχο της τριμερούς, τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

«Πήγε καλά η συζήτηση που έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την 45λεπτη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε τη στήριξη της κ. Λαγκάρντ για την απομείωση του χρέους, με “ατού” το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την υλοποίηση των αιτημάτων της τρόικας. H Aθήνα  διέρρευσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως “η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα”, ότι “έγινε ανασκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής της, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος”, και ότι “συζητήθηκαν όλα τα θέματα”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από το Ταμείο, επαίνεσε την Αθήνα για την επιτευχθείσα πρόοδο στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματός, ωστόσο παράλληλα πίεσε για την επίτευξη “προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος”.

 

Το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στη βοήθεια προς την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ θα μιλήσει και στο Ινστιτούτο Πήτερσον.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους CEO των πανίσχυρων αμερικών ομίλων Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, Mastercard, MacGrow Hill.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Στο μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο Κόνορ, πότε θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

H ανακοίνωση Λαγκάρντ:


“Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τον επαίνεσα  για την πρόοδο που η Ελλάδα έχει κάνει προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και υπογράμμισα τη σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στη βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.”

Με Τζο Μπάιντεν

Στις 13:30 (τοπική ώρα) είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Παρά τα προβλήματα στην λειτουργία του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα μέλη της γερουσίας και της αμερικανικής βουλής θα εξελιχθεί κανονικά.

Έτσι, στις 15:45 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 16:55 θα συναντηθεί με μέλη της Hellenic Caucus -πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο.  Στις 17:00 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πηγή: Skai.gr-Newpost.gr