Η Καμπέρα μέσα από την τέχνη ομογενών ζωγράφων

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή:Neoskosmos.com

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της συζύγου του Έλληνα πρέσβη στην Αυστραλία, κ. Χάρη Δαφαράνου, κ. Εύας Δαφαράνου, διοργανώνεται ειδική έκθεση ζωγραφικής με πίνακες ομογενών ζωγράφων στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της Καμπέρας.

Η σειρά εκδηλώσεων Windows to the World είναι μία κοινή πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδας της Καμπέρας με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, κατά την οποία οι συμμετέχουσες Πρεσβείες και Ύπατες Αρμοστείες ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και διοργανώνουν μονοήμερες εκδηλώσεις όπως επισκέψεις κήπων, παρουσιάσεις γεύσεων από την τοπική κουζίνα, μουσικά δρώμενα και άλλα.

«Ως Πρεσβεία της Ελλάδος προτιμήσαμε να αναδείξουμε το καλλιτεχνικό δυναμικό των Ελλήνων ζωγράφων της Αυστραλίας με ένα πρωτότυπο τρόπο, δηλαδή με το να εμπνευσθούν από τις ποικίλες πτυχές της Καμπέρας» ανέφερε στο «Νέο Κόσμο», η επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Εύα Δαφαράνου.

Ορμώμενη από προηγούμενη συνεργασία της με τους ομογενείς ζωγράφους, κ.κ. Φίλιπ Τζορτζ -ο οποίος είναι και επίκουρος καθηγητής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου New South Wales- Σταύρο Παπαντωνίου, Πήτερ Μιχαλάντο, Τζορτζ Κομίνο, Στήβεν Καλδή, Νικ Μπονόβα, Στέλλα Καρυδιώτου και Αλεξάνδρα Δανάλη, η κ. Δαφαράνου τους ζήτησε να ζωγραφίσουν όχι μόνο την πανέμορφη φύση της πρωτεύουσας, αλλά και ιστορικά κτίρια της πόλης, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Λέσχης, με στόχο την αποτύπωση του ελληνικού στοιχείου της Καμπέρας.

«Σκέφθηκα, κατ’ αρχήν, ότι η φύση της πρωτεύουσας θα πρέπει να απαθανατισθεί χρωματικά. Ιδιαίτερα, η Λίμνη και το Δασύλλιο, το Arboretum. Μετά, οι όμορφοι λευκοί παπαγάλοι, τα κοκατού που ζουν όμορφα και αρμονικά στο φυσικό αυτό περιβάλλον και που μερικά από αυτά ταΐζω καθημερινά. Επίσης, τα όμορφα δημόσια κτίρια όπως το παλαιό αποικιακού στυλ Κοινοβούλιο και στο Government House, το κτίριο της Γενικής Κυβερνήτη. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα ελληνικής ακτινοβολίας κτίρια της Καμπέρας, όπως το κτίριο της Πρεσβείας, νεοκλασικού ρυθμού καθώς επίσης και το κομψό και ελληνοπρεπές Hellenic Club» αναφέρει η κ. Δαφαράνου.

Η Ελληνική Πρεσβεία της Καμπέρας όπως την ζωγράφισε ο ομογενής ζωγράφος, Στίβεν Καλδής

Η Ελληνική Πρεσβεία της Καμπέρας όπως την ζωγράφισε ο ομογενής ζωγράφος, Στίβεν Καλδής

Στην συλλογή των έργων που θα εκτεθούν αυτό το Σάββατο από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα συμπεριλαμβάνονται και έργα με ιδιαίτερες αναφορές στους πρώτους κατοίκους της Καμπέρας, τους Αβοριγίνες όπως μία ιστιοσανίδα του επίκουρου καθηγητού Phillip Gorge που εκφράζει την αυστραλιανή δίψα για περιπέτεια, ελευθερία και επαφή με τη μητέρα φύση με παραστάσεις από την τέχνη των ιθαγενών.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση θα παραμείνει μόνο μία μέρα στην Ελληνική Πρεσβεία στην Καμπέρα όσοι δεν επωφεληθούν της ευκαιρίας να την δουν εκεί θα μπορούν να απολαύσουν την ελληνική ματιά της αυστραλιανής πρωτεύουσας που θα φέρει τον τίτλο «Εορτάζοντας την 100ετηρίδα της Καμπέρας με μία σπίθα ελληνικότητας» στην Ελληνική Λέσχη καθώς η έκθεση από τις 11 Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στην γκαλερί της Λέσχης.

Συνοψίζοντας, η κ. Δαφαράνου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συνεργάστηκαν για την διοργάνωση της Έκθεσης, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει την ομορφιά και πτυχές από τη ζωή της Καμπέρας μέσα από ομογενειακά μάτια.