Πέντε νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών-δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις όταν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον στρατό.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής θεωρούνται οι σημαντικότερες που έχει διοργανώσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα από τις 14 Αυγούστου, οπότε οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διά της βίας τις κατασκηνώσεις υποστηρικτών του Μόρσι, κήρυξαν την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσαν σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς στην πόλη Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για υποστηρικτές ή αντιπάλους του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ιατρικές πήγες από το Κάιρο ανακοίνωσαν επίσης ότι ένας υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχασε τη ζωή του αφού τραυματίστηκε από σφαίρα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Άνδρες που επέβαιναν σε όχημα του αιγυπτιακού στρατού χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών, οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Παριστάμενοι πέταξαν πέτρες εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών και εκείνοι ανταπέδωσαν. Νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο βορειοανατολικό Κάιρο, στο σημείο όπου τον Αύγουστο είχαν στήσει έναν καταυλισμό οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του Μόρσι, προτού τον διαλύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Αργά το απόγευμα, οι διαδηλωτές είχαν υποχωρήσει από την περιοχή.

Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία έχει απαγορεύσει η αιγυπτιακή δικαιοσύνη, προσπάθησαν να προσεγγίσουν και το προεδρικό μέγαρο, όμως τους εμπόδισε η αστυνομία. Το πρακτορείο MENA μετέδωσε επίσης ότι οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στο υπουργείο Άμυνας, ούτε σε κτίριο της Δημοκρατικής Φρουράς.

Επεισόδια αναφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters