ΔΝΤ: Ομολογούν το «έγκλημα» και επιμένουν στην εσωτερική υποτίμηση

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει άλλωστε και από την ετήσια έκθεσή του υπό τον τίτλο «World Economic Outlook», δεν πρόκειται να μας αφήσει να… πάρουμε ανάσα.

Αν και έχουν προηγηθεί οι «διορθωτικές» δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ που έκαναν εμμέσως πλην σαφώς λόγο για «λάθος συνταγή» ή έστω… λάθος δοσολογία, έρχονται τώρα με την έκθεσή τους να μας αποτελειώσουν!

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός επί σειρά ετών, δεν είναι αρκετές! Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι που υπογράφουν για λογαριασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη συγκεκριμένη έκθεση, αναφερόμενοι στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία, επισημαίνουν ότι οι χώρες αυτές οφείλουν να… επιμείνουν στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, προκειμένου να καταφέρουν να ορθοποδήσουν!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο σε σημείο της έκθεσής του σχετικά με τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, «στη διάρκεια της κρίσης, οι τεράστιες “εξωτερικές” ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας… Ειδικότερα, η ανάπτυξη ήταν ασύμμετρη και δεν συνοδεύθηκε από την επιστροφή στην εσωτερική ισορροπία». Όπως σημειώνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, «η παραγωγή παραμένει χαμηλή και τα ποσοστά της ανεργίας καταγράφουν ρεκόρ σε προβληματικές χώρες», ενώ του ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «χρειάζεται περαιτέρω ουσιαστική προσαρμογή, ώστε να διατηρηθεί το εξωτερικό ισοζύγιο όταν τελειώσει η κρίση».

«Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η συνεχής προσαρμογή των χωρών που παρουσιάζουν ελλείμματα – εσωτερική υποτίμηση- είναι αναγκαία για να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να αποτραπεί η επανεμφάνιση των μεγάλων ελλειμμάτων, καθώς οι οικονομίες των χωρών αυτών θα αναρρώνουν», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

NewsIt.gr