Ομπάμα: Εάν χρεοκοπήσουμε εμείς, ο κόσμος θα πέσει σε ύφεση – θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε

Προειδοποίηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρό κίνδυνο» ύφεσης σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως τυχόν πτώχευση της χώρας θα ήταν «δραματικά χειρότερη» από το μερικό «λουκέτο» που πλήττει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί οκτώ πλέον ημέρες λόγω διαφωνίας για τη χρηματοδότησή της.

«Όποτε κάνουμε αυτά τα πράγματα, πληγώνεται η αξιοπιστία μας στον κόσμο […] Εάν χρεοκοπήσουμε εμείς, ο κόσμος θα πέσει σε ύφεση», συμπλήρωσε.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά των Ρεπουμπλικάνων, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον δεν αντέχει «αυτές τις κατασκευασμένες κρίσεις κάθε λίγους μήνες.

«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του εκβιασμού μέρος της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε ο αμερικανός ηγέτης.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα διεμήνυσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με «οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε κόμμα», προκειμένου να βρεθεί μία λύση στα προβλήματα χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του δανεισμού.

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, ο κ. Ομπάμα τον κάλεσε να ζητήσει ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, αφήνοντας «κάθε μέλος της Βουλής» ψηφίσει δημόσια.

«Ας αφήσουμε τις δικαιολογίες, ας ψηφίσουμε στη Βουλή, ας το τελειώσουμε τώρα αυτό […]Ας άρουμε αυτές τις απειλές και ας επιστρέψουμε στη δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.

Πηγή: skai.gr