Ο Κυπριακός Τυπος, 9 Οκτωβρίου 2013

Οι διαδικασίες για την προετοιμασία της έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Cyta με τη δυσφορία υπαλλήλων εναντίον του Προέδρου του ΔΣ Στ. Κιττή και η διαβεβαίωση του τελευταίου ότι θα υποβάλει την παραίτησή του όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος, το νέο πρόστιμο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου και οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Γίνεται ακόμη αναφορά στην πρόθεση της Κυβέρνησης για ανανέωση του διατάγματος για το ωράριο, σε πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Cyta, στο νέο φονικό στην Αγία Νάπα, στην προσφυγή της ΠΑΣΥΔΥ για το διορισμό της Εμανουέλλας Λαπριανίδου και στην έρευνα της Αστυνομίας για την έφοδο στην οικία του Μίμη Φαντούση.

«Εργαζόμενοι έδιωξαν τον Κιττή από τη Cyta” είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι μόλις οι υπάλληλοι πληροφορήθηκαν την παρουσία Κιττή στον οργανισμό απαίτησαν να φύγει και ο τελευταίος δεσμεύτηκε να παραιτηθεί μόλις ο Πρόεδρος επιστρέψει στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι πρόστιμο μαμούθ 663,000 ευρώ επιβλήθηκε στη Cyta από την Επιτροπή ανταγωνισμού γιατί δεν συμμορφώθηκε με οδηγίες για παραχώρηση χωρητικότητας στην Primetel. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» γράφει ότι η Εισαγγελία απέρριψε αίτημα του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για αναστολή δίωξης και μελετάται η έκδοση διεθνούς εντάλματος.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Χάσμα απόψεων επί της διαδικασίας» και αναφέρει ότι οι Τούρκοι είναι αμετακίνητοι σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και οι διαφορές είναι αγεφύρωτες με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η Εισαγγελία προτίθεται να προσλάβει ειδικούς εμπειρογνώμονες για να ενισχύσει το έργο των ποινικών ανακριτών στις έρευνες για την οικονομική κατάσταση. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές της Κυβέρνησης στο Κουβέιτ, τις συναντήσεις του Προέδρου και των Υπουργών και τις υπογραφές συμφωνιών.

Υπό τον τίτλο «Στρώνεται χαλί στην Αγκυρα», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία αποενοχοποιεί την Τουρκία στο Κυπριακό και αναφέρει-η έκθεση- ότι πρωτοστατεί για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι κατά τις επαφές του Προέδρου στο Κουβέιτ διαφάνηκε ότι η χώρα ενδιαφέρεται να επενδύσει και αναμένει ολοκληρωμένες προτάσεις από τη Λευκωσία. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» αναφέρει ότι είναι στα χέρια του Εισαγγελέα από χθες η έκθεση του Αρχηγού Αστυνομίας για την έφοδο στο σπίτι του Μίμη Φαντούση, πρώην Προέδρου της Αλκής, μετά που κατέθεσε για την υπόθεση της Δρομολαξιάς.

«Νέα βαριά καμπάνα για Τράπεζα Κύπρου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι η Κεφαλαιαγορά εντοπίζει και ποινικά αδικήματα σε σχέση με την αγορά των ελληνικών ομολόγων και ενημερώθηκε ήδη ο Εισαγγελέας. Αλλού αναφέρει ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας 46χρονος για νέα υπόθεση εξαπάτησης ανέργων αυτή τη φορά στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα των αποστολών ασθενών στο Ισραήλ, τις καταγγελίες για προμήθειες μεσαζόντων και τις τοποθετήσεις του Υπουργού υγείας χθες στη Βουλή.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Το Κουβέιτ ελπίζει» και αναφέρεται στη βοήθεια την οποία προσβλέπει να λάβει το Κουβέιτ από την Κύπρο για τις σχέσεις του με την ΕΕ και τα μηνύματα που διαβιβάστηκαν στη Λευκωσία κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στη νέα εκστρατεία του ΚΟΤ για προσέλκυση ντόπιου τουρισμού. Επίσης αναφορά γίνεται στην κλοπή-μυστήριο εξαρτημάτων μεγάλης αξίας από τις ΚΑ.

«Περιφρόνηση Κιττή από υπαλλήλους στα κεντρικά της Cyta” είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόφωνης “Cyprus Mail “ που αναφέρεται στη μετάβαση χθες του Στάθη Κιττή στο γραφείο του και την απαίτηση των υπαλλήλων να αποχωρήσει, πράγμα που έπραξε. Αλλού αναφέρεται στην πρόθεση της Κυβέρνησης να ανανεώσει το διάταγμα για το ωράριο των καταστημάτων. Γίνεται ακόμη αναφορά στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κουβέιτ και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)