Ελλάδα, το κράτος Σταχτοπούτα της Ευρώπης! Το BBC μιλά για την κρίση αποθεώνοντας την Εθνική Λυρική Σκηνή

Κατερίνα I. Ανέστη

Πηγή: Iefimerida.gr

Πριν από λίγες εβδομάδες γράφαμε εδώ στο iefimerida πως το ελληνικό success story υπάρχει και είναι αυτό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. που «από το λουκέτο έφτασε στην εξυγίανση και στην απίστευτη διεύρυνση του κοινού της». Χθες, o σπουδαίος παρουσιαστής του BBC Πάντι O Κόννελ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εκπομπής του στον θρίαμβο της Λυρικής. Αναφερόμενος μάλιστα στην ;oπερα Σταχτοπούτα του Ροσσίνι που θα είναι η εναρκτήρια παράσταση της σεζόν για τη Λυρική, βάζει τον τίτλο: Ελλάδα το κράτος Σταχτοπούτα της Ευρώπης! Οσο για τον ιδιοφυή καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, το BBC δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει, «τρελό»…

Aναζητώντας την ιδανική ατάκα έναρξης ενός ρεπορτάζ, δεν θα μπορούσε κανείς να βρει κάτι περισσότερο εύστοχο και ηχηρό από τη φράση που τελικά είπε ο Ο’ Κόννελ: «Από την τραγωδία στον θρίαμβο για την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας.


Ακούστηκε χαρακτηριστικά στο εκτενές ρεπορτάζ:«Πάμε τώρα στην Ελλάδα για ένα παραμύθι θριάμβου και απελπισίας. Η χώρα αντιμετωπίζει την πτώχευση, αλλά η Εθνική Λυρική σκηνή διπλασίασε τις παραστάσεις της, βγήκε στους δρόμους και σύντομα μετακομίζει στο νέο της σπίτι το οποίο έχει σχεδιάσει ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής. Το ρεπορτάζ είναι του δημοσιογράφου του BBC4, Άντριου Μπόμφορντ ήρθε στην Αθήνα, έκανε ρεπορτάζ και μετέδωσε τα εξής:

Σε έναν χώρο προβών οι καλλιτέχνες της ΕΛΣ κάνουν πρόβες για την όπερα Η Σταχτοπούτα του Ροσσίνι. Όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, έτσι και εδώ έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς έως και 25%. Όταν ρώτησα τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, πως ήταν η κατάσταση πριν δύο χρόνια που ανέλαβε, αυτός μου είπε: «ήταν ένας «εφιάλτης», όταν ήρθα πριν δύο χρόνια. Για να μιλήσω πιο προσωπικά, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός μου στην ΕΛΣ, ενώ ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής στην ΚΟΘ, όλοι οι φίλοι μου με ρωτούσαν: «είσαι τρελός»; Αυτός ο «τρελός» άνθρωπος ανέλαβε την ΕΛΣ με χρέος πάνω από 14 εκατομμύρια λίρες (σ.σ. 17 εκ ευρώ) και με κομμένη την κρατική επιχορήγηση στο μισό.«Ο εφιάλτης ήταν η οικονομική κατάσταση, το χρέος και το ισοζύγιο, τώρα όμως απολαμβάνουμε τα θετικά αποτελέσματα της περασμένης διετίας».

Και αυτά τα καλά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την μείωση του χρέους κατά 75% και την περικοπή δαπανών. Εντούτοις το βραβείο για αυτό από την κυβέρνηση ήταν η περικοπή της επιχορήγησης κατά τέσσερα ακόμα εκατομμύρια ευρώ, αυτόν τον χρόνο. Η σκηνοθέτρια της Σταχτοπούτας Ροδούλα Γαϊτάνου (φωτογραφία της παράστασης που κάνει πρεμιέρα στις 25/10 βλέπουμε κάτω), είναι Ελληνίδα αλλά εργάζεται στην Royal Opera του Λονδίνου. Έτσι όπως κάθε εργαζόμενος στο πολιτισμό, στην Αγγλία, η σκηνοθέτρια γνωρίζει από περικοπές. «Οι περικοπές στην Ελλάδα είναι ουσιώδεις. Στο Λονδίνο είναι λιγότερο. Πάντως η νοοτροπία και η αντιμετώπιση των εμποδίων από τους Ελληνες και τους Αγγλους είναι η ίδια. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί και εφευρετικοί με τα λίγα μέσα που έχουμε πλέον» λέει η Γαϊτάνου.

Την ίδια στιγμή που η Λυρική μειώνει το χρέος της, έχει εφεύρει νέους τρόπους για να συνδεθεί με το κοινό εκτός των θεάτρων, με δράσεις όπως η όπερα της βαλίτσας. Εδώ στην κρεαταγορά της Αθήνας (σ.σ. ακούμε τους ήχους από εκεί) οργανώθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες ένα βράδυ σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό και συνέδεσε τους ήχους από τους κρεοπώλες με τον Κουρέα της Σεβίλλης.

Πριν από δύο εβδομάδες έδωσαν συναυλία στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά από τα καράβια. «είναι σαν τα καράβια να χορεύουν βαλς με την μουσική μας». Ο Βασίλης Λούρας μου δείχνει ένα απίστευτο βίντεο όπου ένα επιβατικό καράβι πίσω από την ορχήστρα μοιάζει να κινείται στο νερό σε τέλειο συγχρονισμό με το Βαλς των Λουλουδιών από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι. Είναι σαν να κάνει πιρουέτες: «το ονομάσαμε το βαλς των καραβιών».

Και αυτό είναι ένα απίστευτο σημείο στην Αθήνα, όπου 11 γερανοί εργάζονται με αργές κινήσεις κάτω από τον μπλε ουρανό, σαν ένας μαέστρος να διευθύνει μια «συμφωνία την κατασκευής» για το νέο σπίτι της ΕΛΣ και για την Εθν. Βιβλιοθήκη. Αυτή την εβδομάδα εγκαινιάστηκε το κέντρο επισκεπτών στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να δει το έργο. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα κατασκευαστικά πρ;oτζεκτς στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς. Το 500 εκατομμυρίων λιρών προτζεκτ σχεδιασμένο από τον Ρέντζο Πιάνο, τον αρχιτέκτονα πίσω από το shark του Λονδίνου, θα είναι το νέο σπίτι της λυρικής. Και μαζί ένα τεράστιο πάρκο και ένας λόφος με υπέροχη θέα στην ακρόπολη και την θάλασσα από την άλλη. Είναι χρηματοδοτημένο εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ. Ο Γιάννης Τροχόπουλος λέει: «Αυτό είναι πραγματικά το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά. Δημιουργούμε ένα νέο σπίτι για τους νέους και όλους του Ελληνες» .

Πίσω στην πρόβα η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, μας μιλάει για το αφιέρωμα της ΕΛΣ στην Μαρία Κάλλας πριν λίγες μέρες, η οποία άρχισε την καριέρα της σε αυτό το θέατρο στα 40’s: «Ο κόσμος ήταν πολύ ευτυχής, αλλά και εμείς οι καλλιτέχνες το ίδιο γιατί η τέχνη είναι επικοινωνία και γενναιοδωρία. Είναι κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά για τον κόσμο. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους έλληνες που περνούν δύσκολα».
Στην αποφώνηση ο δημοσιογράφος είπε: «Ηταν ο Άντριου Μπόμφορν από την Ελλάδα «το κράτος σταχτοπούτα της Ευρώπης».

Ακούστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του BBC4.

Πηγή: iefimerida.gr