<Η Χρυσή Αυγή "οργάνωσε" το θυμό των Ελλήνων> λέει Ελληνίδα καθηγήτρια του Κολούμπια

Για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε θεσμικά όργανα της ελληνικής κοινωνίας μιλά στη Φωνή της Αμερικής η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νένη Πανουργιά.

Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ «πραγματικό φασισμό» τονίζει η κυρία Νένη Πανουργιά. Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά μία «μάλλον αυταρχική κοινωνία», αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι «υπήρχε ένα ποσοστό καταπιεσμένων νεοναζιστών που ξαφνικά, με τη Χρυσή Αυγή, βρήκαν ένα διέξοδο».  Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, ή η Γερμανία, υπάρχει ένα ιστορικό υπόβαθρο για την εμφάνιση νεοναζιστικών κομμάτων, αναφέρει. Η Χ.Α.,τονίζει, «συστηματικά και μεθοδικά» προσπαθούσε, επί χρόνια, να ανέρθει στην πολιτική σκηνή.

«Αποφάσισαν να μπουν στη Βουλή, ακριβώς επειδή κατάλαβαν ότι υπήρχε θυμός ο οποίος ήταν συσσωρευμένος στην ελληνική κοινωνία από την αρχή της κρίσης», επισημαίνει.  «Και αυτός ο θυμός ήταν ανοργάνωτος, δεν είχε συγκεκριμένο  αντικείμενο, πήγαινε απ’ τη μια στην Ευρώπη, απ’ τη άλλη στους πολιτικούς, στο οικονομικό κατεστημένο. Οπότε αυτό που έκανε η Χρυσή Αυγή ήταν ότι αυτό το θυμό, που ήταν διάχυτος, τον οργάνωσε».

Πολλοί πιστεύουν ότι η Χ.Α. προσέλκυσε κόσμο γιατί αποτελούσε ένα είδος εναλλακτικής λύσης, η κ. Πανουργιά διαφωνεί.  Δεν υπάρχει ένα είδος «συγκροτημένου λόγου» από την πλευρά του κόμματος που να είναι «συνεκτικός και συλλογικός» επισημαίνει. «Αυτό το οποίο ακούς από όλους, δεν είναι ούτε το μνημονιακό, ούτε είναι το αντισυστημικό (ενάντια στο σύστημα), είναι το μεταναστευτικό» τονίζει. «Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό το έχουν χειριστεί όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και μετά, οικτρά. Οπότε όταν έρχεται η Χ.Α. και απευθύνεται καθαρά στο θυμικό των ψηφοφόρων». Και οι αντιδράσεις των πολιτών στη διείσδυση των μεταναστών και την ανομία που κατά καιρούς επικρατεί είναι συχνά οργή και ανασφάλεια.  Είναι συναισθηματικές αντιδράσεις που δεν είναι πάντα «λογικές και τεκμηριωμένες».

«Εάν αποδειχτούν έστω και τα μισά απ’ αυτά για τα οποία κατηγορείται η Χ.Α., δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τότε πάρα πολύς κόσμος θα αποχωρήσει απ’ τις γραμμές της διότι φαίνεται ότι είναι μία αισχρή, εγκληματική οργάνωση»
Τότε βέβαια εγείρεται το ερώτημα, αν η Χ.Α. θα χάσει έδαφος όταν η κυβέρνηση καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το μεταναστευτικό. «Εάν η κυβέρνηση πραγματικά είχε τη διάθεση να φέρει σε ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο όντως θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το μεταναστευτικό ζήτημα, και για τους μετανάστες και για τους έλληνες πολίτες, τότε βεβαίως θα λυνόταν το θέμα της Χρυσής Αυγής στο μεγαλύτερο ποσοστό του.  Και η Χ.Α. θα απογυμνώνονταν και θα φαινόταν αυτό που είναι», δηλώνει η κ. Πανουργιά.

Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να προωθηθεί και το καλλιέργησε εντείνοντας τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, επισημαίνει. «Εάν αποδειχτούν έστω και τα μισά απ’ αυτά για τα οποία κατηγορείται η Χ.Α., δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τότε πάρα πολύς κόσμος θα αποχωρήσει απ’ τις γραμμές της διότι φαίνεται ότι είναι μία αισχρή, εγκληματική οργάνωση».

Πρόσφατα στον τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα που προσπαθούν να αναδείξουν κοινά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσονται νεοναζιστικά κινήματα. Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας πιστεύει «ότι ο πολιτισμός δεν είναι ένας κύκλος κλειστός και συμπαγής ο οποίος έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Αναφέρει επίσης ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα και κινήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα, τα οποία πρόεκυψαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Το 2012 η Χρυσή Αυγή έκανε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κ. Πανουργιά ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερα με πέντε άτομα της Χ.Α. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Η οργάνωση επίσης φαίνεται να διατηρεί επαφές με μια μεγάλη αμερικανική νεοναζιστική οργάνωση στην πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Πηγή: OnAlert.gr