Σαμαράς-Βενιζέλος: Συμφώνησαν σε όλα

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτο θέμα στη συνάντηση ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως επανέλαβε μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, «πάμε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το βασικό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Ερωτηθείς για την εντολή που έδωσε χθες να μην φορολογηθούν αγροτεμάχια με αγροτική και γεωργική χρήση απάντησε πως αυτό δεν θα είχε κανένα δημοσιονομικό όφελος ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις αλλά σε πάνω σε μια λογική βάση.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η οποία όπως είπε πήγε πολύ καλά. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά και για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα όπως είπε, θετικά εξελίσσεται και το θέμα της ΔΕΠΑ.

Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκε η επεξεργασία και υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων με την τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αύριο Πέμπτη, θα έχει και νέα σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνει και νέα συνεδρίαση του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο φόρο για τα ακίνητα λέγοντας πως θα είναι συνεχείς οι βελτιώσεις όχι μόνο γιατί το ζητούν οι βουλευτές αλλά επειδή και οι ίδιοι έχουν την αίσθηση της αγωνίας και των δυσκολιών των πολιτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «άλλοι είναι αυτοί που κάνουν εκ του ασφαλούς και τζάμπα δηλώσεις», φωτογραφίζοντας στην ουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το εάν οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής πρόκειται να αλλάξουν, απάντησε με νόημα ότι «οι στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να είναι μακροοικονομικοί και κακώς υπολογίζονται ως δημοσιονομικοί».

Πηγή:newpost.gr