H αιτία που κρύβεται πίσω από τον καρκίνο του μαστού

Tην αιτία που κρύβεται πίσω από τον καρκίνο του μαστού και πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά τα περιστατικά πολλαπλού καρκίνου του μαστού σε οικογένειες με πολλά κρούσματα,…
ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα, εντόπισαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του μαστού και επιπλέον δίνει σαφή εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο η ασθένεια προσβάλλει τα θύματά της σε νεαρή ηλικία.
Όπως αναφέρει η επιστημονική ανακοίνωση, υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μία μετάλλαξη του γονιδίου RINT1, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, καθώς και από άλλες μορφές καρκίνου.
Αυτή η γονιδιακή μετάλλαξη εντοπίστηκε με τη χρήση πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 49 οικογένειες.
Όπως είπαν οι επιστήμονες κατά την παρουσίαση της μελέτης, η οποία έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ακόμη και γονίδια που είναι ύποπτα, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η μετάλλαξη του RINT1 εντοπίστηκε σε τρεις οικογένειες.
«Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να κατανοήσουν τη γενετική εξήγηση που υπάρχει για τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, τόσο οι ίδιες όσο και ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς τους που κινδυνεύουν να νοσήσουν», είπε η  καθηγήτρια Melissa Southey από το τμήμα παθολογίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Πηγή : naftemporiki.gr