Ανοιχτά την Κυριακή με εκπτώσεις – Τι προβλέπει ο νόμος 4177/2013

Με το νόμο 4177/2013 θεσπίστηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν (όχι μόνο στο τέλος εποχής) και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση.

Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου για τις ενδιάμεσες περιόδους θα γίνει από αύριο Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Οι τακτικές εκπτώσεις, υπενθυμίζεται, διαρκούν:

-Το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
-Το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εκτός από την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.
Για διευκρινίσεις, παράπονα ή καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο τετραψήφιο 1520.

Οι Κυριακές

Με τον ίδιο νόμο επετράπη προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, όπως επίσης τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Έτσι, όσοι έμποροι επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις 8 Νοεμβρίου (τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου) λήγει η προθεσμία για τους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες, να αποφασίσουν αν και πόσες επιπλέον Κυριακές θα λειτουργούν, πάντα προαιρετικά, στην περιοχή τους τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Δηλαδή έχουν εμβαδόν έως 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά ή καταστήματα, shops in a shop κλπ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν η προθεσμία των τριών μηνών παρέλθει άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη.

Αναφερόμενος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στην έναρξη της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου από αύριο Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, τόνισε ότι ξεκινούν για πρώτη φορά εκπτώσεις το Νοέμβριο. «Τώρα, είπε, δεν θα έχουμε εκπτώσεις δυο φορές, αλλά τέσσερις φορές το χρόνο. Για να κινηθεί κάπως η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από χαμηλότερες τιμές. Γι’ αυτό θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές».

Πηγή: skai.gr