Λονδίνο – Αιγαίο μέσω …γαστρονομίας

Με εικόνες και νοστιμιές από τα νησιά του Αιγαίου έφυγαν το βράδυ της Πέμπτης οι περίπου 50 Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν σε γαστρονομική εκδήλωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Σίτι του Λονδίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Γαστρονομίας Σαντορίνη 2013 και αποτέλεσε προεόρτιο της ετήσιας Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης του Λονδίνου που αρχίζει αύριο Δευτέρα στον εκθεσιακό χώρο του Excel.

Οι σεφ Βασίλης Ζαχαράκης από τη Σαντορίνη και Αντώνης Μανιάς από τη Ρόδο έδειξαν αρχικά στους ενθουσιασμένους προσκεκλημένους πώς να μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα από τα νησιά τους, όπως σαλάτα Σαντορίνης και φάβα ή πιάτα με αρνάκι, μελιτζάνες και λιαστή ντομάτα. Στη συνέχεια οι Βρετανοί «βοηθοί των σεφ» γεύτηκαν τις δημιουργίες τους συνοδεία ελληνικών κρασιών.

«Έχουμε καθορίσει τη στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειας πάνω σε ποικίλους τομείς, μεταξύ των οποίων και η γαστρονομία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική δράση, διότι οι γεύσεις είναι αυτές που αποτυπώνονται στο μυαλό των επισκεπτών των νησιών μας – τα φαγητά μας είναι το μόνο που μπορούν πραγματικά να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους», δήλωσε στο ΣΚΑΪ η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για θέματα τουρισμού, απασχόλησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ελευθερία Φτακλάκη.

Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης συμπλήρωσε ότι είναι μεν ανάγκη να προβάλλεται το γνωστό μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, αλλά παράλληλα είναι σημαντικό να αναδεικνύονται και όλα τα υπόλοιπα μοναδικά πλεονεκτήματα του τόπου. «Αυτό το κάνουμε για καθένα από τα 48 κατοικήσιμα νησιά της περιφέρειας ξεχωριστά», σημείωσε η κα. Φτακλάκη, προσθέτοντας ότι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την εκδήλωση που έδειξε τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης (έως την Τετάρτη) οι επισκέπτες στα ελληνικά περίπτερα θα μπορούν να γεύονται εδέσματα από τη Σαντορίνη, ενώ είναι προγραμματισμένη και η παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πύλης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα προσφέρει στον επισκέπτη κάθε πληροφορία που χρειάζεται για να απολαύσει απρόσκοπτα τα ταξίδια και τη διαμονή του στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Το σύνολο των δράσεων της περιφέρειας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Η βραδιά που διοργανώθηκε περιελάμβανε επίσης μία παρουσίαση του συνολικού τουριστικού προϊόντος του νοτίου Αιγαίου, με την ποικιλία του να εισπράττει τα θετικά σχόλια των επαγγελματιών του χώρου: πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τη γαστρονομία, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δελέασαν τους παριστάμενους με τις ευκαιρίες για καταδύσεις, για θρησκευτικό ή περιπατητικό τουρισμό, για θαλάσσια και άλλα σπορ, για αγροτουρισμό και για διακοπές σπα και ευεξίας, μεταξύ άλλων.

Ο σεφ Αντώνης Μανιάς, που ασκεί την τέχνη του στη Ρόδο υπό τον επίσης ντόπιο σεφ Γιώργο Τρουμούχη, είπε ότι σκοπός τους είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής τοπικής κουζίνας. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που παρουσιάσαμε τα φαγητά μας σε μια πόλη όπως το Λονδίνο, που οι άνθρωποι του χώρου του τουρισμού γεύτηκαν αυτή την παραδοσιακή κουζίνα. Δεν τους έφτιαξα κάτι διαφορετικό από αυτό που θα έφτιαχνε η γιαγιά μου και είναι πολύ ευχάριστο που φάνηκε να τους αρέσει», είπε ο νεαρός σεφ.

Ο Σαντορινιός Βασίλης Ζαχαράκης επισήμανε την όλο και πιο μεγάλη προβολή και διείσδυση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. «Έχει αλλάξει ο τρόπος παρουσίασης, έχει αλλάξει και η φιλοσοφία, καθώς δεν περιοριζόμαστε πια σε ρετσίνα και μουσακά».

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την κουζίνα του νοτίου Αιγαίου, ο κ. Ζαχαράκης είπε ότι αισθάνεται όμορφα όταν βλέπει τον υπόλοιπο κόσμο να ενθουσιάζεται από τις γεύσεις μίας κατά βάση «φτωχής» κουζίνας.

«Οι τόποι μας είναι φτωχοί και οι άνθρωποι έπρεπε να αξιοποιούν τα προϊόντα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπό τις υπάρχουσες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα στην ηφαιστειογενή Σαντορίνη. Μέσα στην παγκοσμιοποίηση των γεύσεων είναι πολύ λίγα τα μέρη που μπορούν να παρουσιάσουν μοναδικά τοπικά προϊόντα», σημείωσε Έλληνας σεφ.

Ο κ. Ζαχαράκης υπενθύμισε ότι πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, η οικονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων βασίζονταν στην αγροτική τους παραγωγή, με κάθε νησί να φημίζεται για συγκεκριμένα προϊόντα.

Όσο για το τι θα έλεγε στους Βρετανούς και τους υπόλοιπους επισκέπτες της Ελλάδας, ο Σαντορινιός σεφ είχε μόνο μία βασική συμβουλή: «Δείτε πού τρώνε οι ντόπιοι. Έτσι θα αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες και θα βρείτε τα γνήσια μαγαζιά και τις γνήσιες γεύσεις της Ελλάδας».

Για λίγες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα αυτές οι γνήσιες γεύσεις της Ελλάδας θα προσφέρονται σε χιλιάδες δυνητικούς επισκέπτες σε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκδηλώσεις παγκοσμίως.

Πηγή: skai.gr