Ανήσυχος ο διεθνής Τύπος μετά την δολοφονική επίθεση

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ έγινε η δολοφονική επίθεση της Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο, όπου έπεσαν νεκρά δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, οι Γιώργος Φουντούλης και Μανώλης Καπελώνης, ενώ χαροπαλεύει και ένας τρίτος.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν τρίτο, έξω από τα γραφεία του «νεοφασιστικού κόμματος» της Χρυσής Αυγής, σ’ ένα βόρειο προάστιο της Αθήνας, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «πολιτικά υποκινούμενη επίθεση», όπως τονίζεται.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι δολοφονίες λαμβάνουν χώρα εν μέσω επιχείρησης της κυβέρνησης για την ποινική δίωξη του κόμματος ως εγκληματικής οργάνωσης, με τους δημοσιογράφους να σχολιάζουν πως το γεγονός ότι οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν έξω από τα τοπικά γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής, έχει πυροδοτήσει τις εικασίες περί ύπαρξης πολιτικών κινήτρων.
Στα δημοσιεύματα καταγράφονται οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ότι «οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν» και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όλους. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία».
Σε ανταποκρίσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές προβάλλονται και πληροφορίες- εκτιμήσεις ότι πρόκειται πιθανώς για ενέργεια της ακροαριστερής εγχώριας τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομία δήλωσε ότι την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Την είδηση μεταφέρει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, κυρίως με αναπαραγωγή πρακτορειακών ρεπορτάζ από την Αθήνα.

Η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική της έκδοση περιγράφει τα γεγονότα και τις πληροφορίες που έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα, για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, για να επισημάνει ότι «πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα» και προσθέτει ότι «αυτόνομες αριστερές ομάδες έχουν τα προηγούμενα χρόνια διαπράξει επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις, ενώ έχουν πυροβολήσει και αστυνομικούς». Το δημοσίευμα μεταφέρει και τη χθεσινοβραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα με τον τίτλο «Τρόμος στην Αθήνα: οι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται καταστάσεις που μοιάζουν με εμφύλιο πόλεμο», φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Focus», ενώ ο συντάκτης διερωτάται εάν απειλεί τώρα την Ελλάδα πολιτική αστάθεια. «Η ενδεχομένως τρομοκρατική επίθεση συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας» αναφέρεται στο δημοσίευμα και περιγράφονται τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ γίνεται αναφορά στη δήλωση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για τον φόβο κατάστασης εμφυλίου πολέμου.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα μετέδωσε και η εκπομπή «Tageschau» του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο έγινε αναφορά και στις απόψεις αναλυτών από την Αθήνα, οι οποίοι τόνιζαν ότι οι δράστες ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. «Παρατηρητές είχαν, μετά τον θάνατο του μουσικού (ενν. τον Παύλο Φύσσα), εκφράσει τον φόβο ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η αστυνομία θεωρούσε εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται κάποια εκδικητική πράξη από την πλευρά αριστερών “υπόγειων” οργανώσεων» αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, ενώ επισημάνθηκε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής παραμένει ακόμη τρίτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Σύντομα ρεπορτάζ δημοσιεύονται ακόμη στο περιοδικό «Der Spiegel» και στην εφημερίδα «Die Welt», ενώ στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Stern» φιλοξενείται βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters για το θέμα.

Ειδικότερα, για μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” ύστερα από τη δολοφονία των δυο χρυσαυγιτών η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά προς την πολιτική αστάθεια.
Κεντρικό θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι η διπλή δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγή. Το γερμανικό περιοδικό σε άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση με τίτλο «Η Ελλάδα φοβάται εκδίκηση των Νεοναζιστών» γράφει ότι οι Αρχές περίμεναν εδώ και καιρό τρομοκρατικό χτύπημα φωτογραφίζοντας ακροαριστερές οργανώσεις και ότι την υπόθεση έχει αναλάβει να διερευνήσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ελληνικής αστυνομίας.

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σημειώνοντας ότι η διπλή δολοφονία έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο θα μπορούσε να αποτελέι εκδίκηση για τον θάνατο του 34χρονου ράπερ.
Εξάλλου, στο άρθρο αναφέρεται ότι η Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα είχε χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της, και ότι τώρα το κόμμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα τελευταία θλιβερά γεγονότα για τους δικούς του σκοπούς.

Ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπή

Τέλος, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη δολοφονία δυο μελών της Χρυσής Αυγής και τον τραυματισμό ενός τρίτου. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, δήλωσε ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία, το να παίρνεις τον νόμο στα χέρια σου θα πρέπει να απορρίπτεται κατηγορηματικά», προσθέτοντας ότι «όσο και αν είμαστε σταθερά αντίθετοι στην άθλια νεοναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και των εμπρηστικών τακτικών της, μας τρομάζουν εκείνοι, που, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα διέπρατταν φόνο και απόπειρα δολοφονίας».