Μπορώ να κλαίω μπροστά στο παιδί μου;

Τα βρέφη και τα μωρά κλαίνε, τα παιδιά κλαίνε, οι έφηβοι το ίδιο, γιατί να μην κλαίνε και οι γονείς; Από κάποιο σημείο και ύστερα, άλλωστε, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το κλάμα είναι ένας φυσιολογικός τρόπος έκφρασης, τον οποίο δεν πρέπει να κρύβουμε στο εσωτερικό της ψυχής μας.

Τα δάκρυα κυλούν άλλοτε από χαρά και άλλοτε από λύπη. Είναι πολύ πιθανό το παιδί, που θα δει το γονιό του να κλαίει, να ανησυχήσει. Τι ακριβώς σκέφτεται και πώς μπορεί να του το εξηγήσει;

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ

Το κλάμα είναι η έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων. Εσείς μπορεί να θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις αρνητικές σκέψεις, αλλά οι παιδοψυχολόγοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος. Είναι φυσιολογικό, όπως το γέλιο. Θα αποφεύγατε να γελάσετε μπροστά στα παιδιά;

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Τα παιδιά μπορεί να βιαστούν και να βγάλουν λάθος συμπέρασμα γι’ αυτό, που βλέπουν, οπότε είναι καλύτερο να τους μιλήσετε. Το κυριότερο είναι να τους τονίσετε πως δεν ευθύνονται εκείνα, πως δεν χρειάζεται να κάνουν ή να πουν το παραμικρό και πως σε λίγη ώρα θα είστε και πάλι καλά.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι θα συνεχίσετε να τους παρέχετε ασφάλεια, ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε κέφια. Πάρτε τα μια αγκαλιά, ώστε να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι παροδικό και η ζωή τους δεν πρόκειται να ανατραπεί.

Αποφύγετε τις λεπτομέρειες, ξέρετε εσείς ποιες πρέπει. Τα παιδιά σας είναι επιτρεπτό να σας βλέπουν μια στο τόσο με δάκρυα στα μάτια, αλλά δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται με όσα απασχολούν εσάς και σας κάνουν να στενοχωριέστε.

Πηγή:women.gr.msn.com/kids