Σαμαράς: Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Άμεση απάντηση στην πρόταση μομφής που κατέθεσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε πριν λίγο (ώρα 8.30 μ.μ.)  ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του δείπνου των αποφοίτων του Χάρβαρντ, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Μεγάλη Βρετανία. “Κάποιοι, είπε, προσπαθούν να αποφύγουν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Είναι  μομφή για κάποιους να δημιουργείς πρωτογενές πλεόνασμα, είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, είναι μομφή η επιβολή της νομιμότητας” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι “η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. Περάσαμε πολύ δύσκολα, πολλά δύσκολα, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι” πρόσθεσε και περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση .

«Tο πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε την μείωση των σπρέντς.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τα προβλήματα που πρέπει συνεχώς να αντιμετωπίζονται και που είναι η φοροδιαφυγή, η δημόσια σπατάλη, η γραφειοκρατεία, η ανομία και οι υψηλοί και άδικοι φόροι.

«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς,

Και πρόσθεσε:

“Αυτός ο αγώνας δεν σταματάει. Γιατί η χώρα πρέπει να φθάσει σε επίπεδα ευημερίας το συντομότερο, αλλά σε πολύ πιο στέρεες βάσεις από ό,τι ήταν ποτέ. Και επαναλμβάνω: θα φτάσουμε στα επίπεδα ευημερίας που είχαμε πριν την κρίση, τα επόμενα χρόνια. Αλλά σε βάσεις ανταγωνιστικότητος, σε ένα υπόβαθρο ανταγωνιστικότητας, που δεν είχε η Ελλάδα ποτέ στο παρελθόν μέχρι σήμερα.

Κι αυτό ίσως ακούγεται αδιανόητο για μερικούς. Είναι αυτό που επιλέξαμε και θα πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε σε πείσμα της ηττοπάθειας και της καχυποψίας.

Για άλλη μια φορά, μέσα σε κρίσιμες στιγμές, η Ελλάδα βρίσκει και τη δύναμη και την ωριμότητα να κάνει αυτό το άλμα προς το καλύτερο αύριο. Της αξίζει, το χρωστάει στον εαυτό της.

Αυτό το άλμα προς τα εμπρός κάποιοι δεν το θέλουν. Κάποιοι προσπαθούν να το εμποδίσουν.  Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα. Είναι μομφή να πιστεύεις στα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μομφή να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μομφή να περνάς από την ύφεσ στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά εδώ και έξη χρόνια. Είναι μομφή να πιστεύεις στη νομιμότητα. Είναι μομφή να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Είανι μομφή να αντιστέκεσαι στις ακρότητες, τις παρανομίες Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε.

Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια,  και δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται πια στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτήριο. Περάσαμε πολύ δύσκολα, πολλά δύσκολα και πολλά και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απιτεί να προχωρήσουμε, ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα,  να μην κάνουμε πίσω και πίσω δεν θα κάνουμε.

Φτάνει να έχουμε στο νου μας ένα πράγμα ακόμα. Όλο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, που έχασε την επιστοσύνη του στη δημοκρατία, και στράφηκε σε ακρότητες, αυτούς πρέπει να έχουμε στο νου μας. Όλους αυτούς, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, που υπέκυψαν στον πειρασμό της ακραίας ρητορίας,  και του λαϊκισμού. Η πρώτη μας υποχρέωση είναι  να εμπνεύσουμε ξανά  τα νέα παιδιά. Όλους αυτούς που υπέκυψαν στα διχαστικά συνθήματα, πρέπει να τους ξανακερδίσουμε. Η γενιά μας έχει αδικήσει  τους νέους ανθρώπους. Έδιωξε τους νέους ανθρώπους. Αλλά θα τους ξανακερδίσει.

Στη χώρα αυτή δεν περισσεύει κανένας. Σε όποιο ψέμμα κι αν πίστεψε κάποιος, η αλήθεια είναι πιο μεγάλη και το χωράει. Η δημοκρατία είναι πιο μεγάλη και τον χρειάζεται. Αυστηροί πάντα απέναντι στις ακρότητες, αλλά και απόλυτα ενωτικοί με όποιους θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα, πρέπει να είμαστε.

Κλείνοντας, θέλω να θυμάστε:  Η Ελλάδα όχι απλώς μπορεί να γίνει φυσιολογική χώρα, όχι απλώς μπορεί να κερδίσει την οικονομική της ελευθερία και να αποκαταστήσει πλήρως την κοινωνική συννοχή, αλλά μπορεί να γίνει και υπόδειγμα ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και ευημερία. Αυτό δεν το λένε τα βιβλία, δεν το διδάσκουν τα πανεπιστήμια ούτε και σ΄αυτό που όλοι εμείς είχαμε την τύχη πτυχιακά ή μεταπτυχιακά να βρέθουμε.

Το λεει πρώτα-πρώτα η ψυχή μας και το φωνάζουν οι καλύτερες παραδόσεις του ελληνικού λαού. Και επειδή το πιστεύουμε, το κάνουμε πράξη. Ήδη έγιναν τα πρώτα τα πιο δύσκολα βήματα. Δεν είμαστε στην αρχή του δρόμου. Είμαστε κοντά στο τέρμα της μεγάλης δοκιμασίας, αυτού του μαραθώνιου που περνάμε όλοι μαζί. Και όσο και αν υπάρχουν δυσκολίες και μετά, τα πιο δύσκολκα πιστεύω ότι έχουν περάσει. Τ’ αξίζουμε λοιπόν και το χρωστάμε στα παιδιά μας. Άλλωστε και αυτό το χρέος προς τον εαυτό μας και τα παιδιά μας πάλι δεν το διδάσκουν τα βιβλία. Το υπαγορεύει η συνείδηση του καθενός μας. Η εθνική συνείδηση πάνω απ’ όλα. Η δημοκρατική μας συνείδηση. Η συνείδηση εκείνου που είμαστε, εκείνου που μπορούμε και εκείνου που οφείλουμε να κάνουμε”, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.